Ziua de 24 Ianuarie, o zi de sărbătoare pentru toți românii, în care am sărbătorit 162 de ani de la Mica Unire, am petrecut-o alături de sălăjeni și de invitați speciali, în cadrul mai multor evenimente locale

ziua de 24 ianuarie am petrecut-o alaturi de salajeni si de invitati speciali in cadrul mai multor evenimente locale

Am început ziua, în Zalău, unde am participat la festivitatea de depunere de jerbe la bustul lui Simion Bărnuţiu, aducând astfel un omagiu celor care au acționat în interesul național și s-au ridicat la înălțimea vremurilor pe care le-au trăit. Unirea politică de la 1859 a fost rezultatul dorinței de nestăvilit a unei națiuni care a renăscut și care a pornit pe drumul ireversibil al unității naționale.

Am continuat ziua cu o vizită la Casa memorială Iuliu Maniu, un loc cu o încărcătură mare pentru toți cei care simt românește. Marele om de stat ardelean nu a încetat nicio clipă să-și facă datoria faţă de patrie și a luptat neîntrerupt pentru unitatea românilor, pentru libertăți fundamentale și pentru respectarea valorilor democratice și umane.

Faptul că, în acest an, Muzeul Memorial al Holocaustului din Șimleu Silvaniei a inițiat demersurile pentru conferirea titlului “Drept între popoare” marelui Iuliu Maniu nu este deloc un gest întâmplător, ci reprezintă recunoașterea eforturilor sale dedicate democrației, bunei conviețuiri între oameni, armoniei si înțelegerii între popoare.

Am încheiat ziua la Șimleu Silvaniei cu un eveniment comemorativ dedicat victimelor Holocaustului, pentru că peste doar câteva zile, pe 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Au trecut 76 de ani de la de la eliberarea fostului lagăr de la Auschwitz-Birkenau, un reper tragic al dezumanizării, al decăderii din civilizaţie, un capitol sumbru din istoria umanității care nu trebuie să se mai repete.

Am adresat un mesaj cu această ocazie, în prezența E.S. dl. Adrian Zuckerman, un prieten al românilor, prezență pentru care vreau să îi mulțumesc, precum și pentru toată activitatea dedicată sprijinirii României.

Istoria Holocaustului ne învață cât de important este să nu rămânem indiferenţi la derapajele democratice, ne învăță să fim buni cetățeni, să ne fixăm repere solide necesare să construim o societate sănătoasă și prosperă.

A fost o zi intensă în care am rememorat momente cheie din istoria românilor și a întregii umanități, dar și personalități ale locului care au scris istorie și față de care ne exprimăm recunoștința veșnică.

, , , , , , , , , , ,
Meniu