Vizita ministrului de interne al Franței, în contextul crizei umanitare și de securitate din Ucraina

România este în centrul atenției europene și internaționale în aceste zile. Beneficiem de susținerea partenerilor euroatlantici, ceea ce ne conturează un profil strategic puternic în regiune.

Am primit astăzi vizita domnului Gérald Darmanin, ministrul de interne al Franței, ocazie cu care am discutat aspecte de interes comun în contextul crizei umanitare și de securitate din Ucraina.

Cu acest prilej am efectuat o vizită pe teren în Punctul de Trecere al Frontierei Siret, respectiv la tabăra mobilă destinată persoanelor care au părăsit Ucraina.

Fiecare lovitură dată Ucrainei de către armata cotropitoare rusă este o lovitură dată lumii democratice și libere. Asistăm la cea mai mare tragedie umanitară după cel de-al doilea război mondial, peste 2 milioane de oameni fugind deja din calea războiului și cerând ajutorul Europei.

În contextul actual extrem de tumultuos și complicat este nevoie mai mult decât oricând de #unitate, #solidaritate și #cooperare între statele europene, și nu numai.

România a adoptat toate măsurile necesare pentru gestionarea optimă a frontierelor și a mobilizat capabilități și resurse umane importante pentru furnizarea unui răspuns adecvat la criza umanitară din Ucraina.

Deși vizita s-a axat în principal pe situația din Ucraina, în discuțiile pe care le-am avut cu omologul meu am reafirmat că aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv major pentru România și contăm în continuare pe sprijinul Franței în vederea realizării acestuia, mai ales în virtutea relațiilor de parteneriat strategic dintre țările noastre.

De asemenea, am salutat în cadrul întrevederii avute eforturile depuse de Franța în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru criza din Ucraina.

Trebuie spus că Președinția franceză a Consiliului UE a depus eforturi importante pentru cristalizarea unei abordări coordonate și eficiente la nivel european pentru gestionarea crizei de securitate și umanitare generate de agresiunea militară asupra Ucrainei.

Doar uniți în acțiune și decizii vom reuși să sporim securitatea în regiune și să atenuăm efectele crizei umanitare asupra semenilor noștri care în aceste zile ne cer ajutorul.

#solidaricuUcraina

, , , ,
Meniu