Veşti bune pentru pensionarii care au lucrat în cooperativele şi fabricile comuniste

Potrivit unor modificări la Legea arhivelor naţionale, documentele care atestă vechimea în muncă vor fi cautate şi verificate de firme specializate. Contra cost, pensionarii le vor putea consulta şi vor primi adeverintele.

Din anii 90, arhivele fostelor IAS-uri, CAP-uri sau fabrici comuniste s-au împrăştiat în mai multe direcţii. După ce întreprinderile au intrat în faliment, documentele au fost mutate la Casele de Pensii, au fost preluate de societăţi comerciale apărute între timp ori, pur şi simplu, s-au pierdut. De exemplu, doar în Sălaj, sunt 9.000 de pensionari care nu şi-au mai putut dovedi anii de muncă. Însă, din nefericire, situaţia este identică la nivelul întregii ţări.

Modificările la Legea arhivelor naţionale dau voie firmelor comerciale să presteze servicii arhivistice. De la instituţiile vechi, acestea vor putea prelua documentele. În baza unor solicitări, pensionarii vor avea astfel acces la datele înscrise în documente înainte de Revoluţia din 89.

Contactat, unul dintre principalii iniţiator ai acestor modificări, deputatul PDL, Lucian Bode, ne-a declarat că, într-un final, după ani de tergiversări, Parlamentul a adoptat modificările propuse de el la Legea arhivelor naţionale. “Sunt extrem de bucuros şi mulţumit, totodată, de faptul că, în sfârşit, după trei ani de dezbateri şi tergiversări, Parlamentul României a adoptat modificările propuse de mine la Legea 16/1996″. Parlamentarul mai face cunoscut că va reveni, pe parcursul acestor zile, cu informaţii legate de “epopeea” acestor modificări.

Cu toate acestea, deputaţii care au propus modificarea Legii nu au stabilit şi cât trebuie să plătească bătrânii pentru acces la documente. Lucian Bode susţin, însă, că suma nu poate fi decât una modică, în timp ce majorarea, oricât de mică ar fi ea, este binevenită, în condiţiile în care majoritatea dintre foştii agricultori au pensii minime, şi anume 350 de lei.

Sursa: AICI

, , , ,
Meniu