Traseismul politic a fost legalizat de Partidul Social Democrat

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care dă primarilor posibilitatea să se mute dintr-un partid în altul după bunul plac, fără să-şi piardă mandatele de aleşi locali, a fost adoptată ieri. Primarii au termen 45 de zile, practic până la juătatea campaniei electo-rale pentru prezidenţiale. Ordonanţa reprezintă o derogare de la legea care interzice traseismul politic pe această perioadă. Aşa cum era de aşteptat, premierul Victor Ponta a lipsit ca şi în alte dăţi când s-au adoptat acte normative dubioase din perspectiva unui stat de drept autentic. Oalele s-au spart şi încă se vor mai sparge în capul vicepremierului Liviu Dragnea.

Partidele din opoziţie sunt revoltate şi înfierează adoptarea respectivei OUG. Alianţa Creştin Liberală (ACL) din Sălaj a reacţionat imediat ieri printr-o conferinţă de presă pe această temă, la care au participat deputatul PDL Lucian Bode şi primarul liberal Radu Căpîlnaşiu, copreşedinţi ai ACL Sălaj, dar şi liberalul Valer Crişan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj.


Indignat peste măsură s-a arătat Lucian Bode, care opinează că “asistăm la un act de prostituţie politică fără precedent în istoria democratică a României”. “Este o mizerie bolşevică prin care se încearcă cumpărarea la bucată a aleşilor locali care şi-au permis să nu se subordoneze partidului stat PSD”, spune deputatul sălăjean. El opinează şi că Victor Ponta este disperat, ceea ce l-ar fi făcut să declare recent “dacă nu câştig alegerile prezidenţiale, după 16 noiembrie, scapă cine poate”.

Deşi la ora conferinţei de presă OUG nu fusese adoptată, deputatul sălăjean Lucian Bode ştia că Dragnea va conduce şedinţa de Guvern. “Omul cercetat penal pentru deturnare de fonduri europene, destinate celui mai sărac judeţ al României, Teleorman, omul cercetat penal pentru fraudarea referendumului naţional din 2009, va conduce azi şedinţa de Guvern şi va adopta această OUG. Analizând textul OUG – continuă Bode -, respectiv Nota de fundamentare, vom observa minciuni ordinare care sunt inserate acolo… Comparaţia cu 2006 este, de asemenea, mincinoasă. De fapt, situaţia se prezintă exact pe dos (Alianţa DA a emis în 2006 un act legislativ prin care se interzicea migraţia politică. Până la implementarea actului legislativ, timp de 45 de zile, s-a permis ca primarii şi consilierii locali să treacă la formaţiunea politică pe care şi-o doresc. n.a.) Prin această OUG, Ponta şi Dragnea vor să ştie exact cui alocă fonduri guvernamentale pentru a-i susţine în alegerile prezidenţiale, în vederea fraudării acestora. PSD vrea să pună stăpânire pe toată România şi să exercite puterea în mod discreţionar şi netransparent.”

Lucian Bode denunţă alocarea fondurilor bugetare cu precădere primarilor pesedişti

Terenul pentru luarea cu japca a primarilor prin OUG a fost temeinic pregătit de Guvernul Ponta prin alocările discreţionare, puternic politizate, de fonduri bugetare în teritoriu, susţine Lucian Bode. Drept exemplu este dat judeţul Sălaj. “Din cei apoximativ 20.000.000 de lei alocaţi de Dragnea, 5.000.000 de lei merg la obiective aparţinând Consiliului Judeţean Sălaj, discutabile ca prioritizare, iar restul de de 15.000.000 sunt repartizaţi după o matematică pe care doar PSD Sălaj şi domnul Tiberiu Marc o înţeleg: 1.100.000 la PDL, 1.700.000 la PNL (din care 1.100.000 la Creaca ?!), împreună reprezentând aproximativ 18 la sută din suma totală alocată judeţului Sălaj, iar restul de 82 la sută (13.200.000 RON) sunt alocaţi pentru PSD şi UDMR. Este de prisos să mai amintesc faptul că PDL şi PNL în Sălaj reprezintă la nivelul administraţiei locale peste 50 la sută din populaţia judeţului. În continuare, observăm că se păstrează câteva cutume, de exemplu comuna Meseşenii de Jos primeşte aproape cât PDL şi PNL la un loc”.

ACL susţine că PSD are în Sălaj “misionari” care racolează primari de la PNL şi de la PDL

Lucian Bode spune că ACL va uza de toate pârghiile legale disponibile pentru a stopa partidul lui Ponta să deţină puterea absolută. PSD vrea să pună stăpânire pe toată România şi să exercite puterea în mod discreţionar şi netransparent. Astfel, pe lângă procedurile legale pentru a ataca ordonanţa (în justiţie, la Avocatul Poporului şi la Curtea Constituţională), ACL va informa Comisia de la Veneţia cu privire la derapajele de la normele statului de drept ale PSD şi ale Guvernului Ponta. ACL a atenţionat ambasadele statelor UE şi Ambasada SUA asupra pericolului fraudării alegerilor prezidenţiale de către PSD. Aşteptăm să vedem cum vor aplica cei de la PSD această OUG în Sălaj. Suntem informaţi că anumiţi emisari ai PSD contactează aleşi locali ai PDL şi PNL. Când vom avea dovezi, le vom face publice fără nici o ezitare. Dacă cei de la PSD Sălaj vor pune presiuni pe aleşii locali să-i forţeze, să-i şantajeze să treacă la PSD, personal îi asigur că liniştea politică în care le place să băltească de mulţi ani de zile va lua sfârşit”, a avertizat Bode.

Radu Căpîlnaşiu denunţă interesul puterii de a provoca neajunsuri dreptei înainte de alegeri

Radu Căpîlnaşiu, copreşedinte al ACL Sălaj, afirma ieri că ACL va pune în mişcare toate pârghiile pentru a preveni orice formă de fraudare a alegerilor prezidenţiale. ACL avertizează că această ordonanţă este o gravă eroare şi ar fi un atac la sistemul politic din România. ACL va depune plângeri penale şi în cazul ordinelor de ministru ce vor aloca fonduri primarilor care ar migra la alte partide. Alianţa Creştin Liberală consideră că este inadmisibil să oferi o derogare de la legea care interzice traseismul politic doar pentru că partidele conduse de Elena Udrea sau Călin Popescu Tăriceanu au nevoie de primari în campania electorală. În 2006 a fost adoptat un cadru normativ care a interzis migraţia aleşilor locali, ceea ce a condus la o însănătoşire a mediului politic şi a administraţiei locale. Prin adoptarea OUG, toate beneficiile din 2006 ar fi anulate, aceasta doar pentru a servi interesele de moment ale lui Victor Ponta, consideră primarul liberal al Zalăului.
Prin introducerea unei perioade în care primarii să aibă “liber” la migraţie, PSD speră acum în avantaje similare, inclusiv prin atragerea de primari la partidele satelit UNPR, PC şi PLR, a mai spus Căpîlnaşiu. “De asemenea nu putem să nu remarcăm reacţia slabă a liderilor PMP la această măsură pregătită de Guvernul Ponta, ceea ce reprezintă o nouă dovadă a blatului prin care Victor Ponta şi urmaşa politică a lui Traian Băsescu, Elena Udrea, se ajută să se susţină reciproc”, spune Căpîlnaşiu.

Argumentele ACL Sălaj că Ponta trişează

Victor Ponta, care susţine măsura migraţiei politice critica această soluţie atunci când se afla în opoziţie, au ţinut să sublinieze liderii ACL Sălaj, care au pregătit citate din afirmaţii ale premierului ce contravin cu măsura luată acum prin OUG. “Sunt convins că în plenul Camerelor vom găsi soluţia convenită pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna în viaţa publică din România migraţiei politice, care de zece ani nu face decât să producă mult rău clasei politice şi imaginii acesteia” (Victor Ponta, 30 martie 2010). “Dacă primarul sau consilierul judeţean îşi pierde mandatul dacă trece la alt partid, la fel trebuie să se întâmple şi cu parlamentarul. Genul acesta de turişti politici trebuie să-i sancţionăm prin lege” (Victor Ponta, 14 august 2011). Acum PSD vrea cu disperare legalizarea migraţiei politice, pentru că prezidenţiabilul Ponta este în scădere în sondaje”, a concluzionat Căpîlnaşiu.

În loc să se diminueze, blocajele se vor înmulţi

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Valer Crişan, membru PNL a explicat din punct de vedere juridic cum se poate face primirea de noi membri într-o formaţiune politică. “Există un statut al partidului. Colegiul director analizează cererea de înscriere în partid. Dacă un primar, de pildă, îşi dă demisia din PSD şi vrea să treacă la PNL, opţiunea sa trebuie să aibă acordul conducerii PNL. Dacă cererea va fi respinsă, se va produce blocaj şi nu va fi susţinut de nici una dintre cele două formaţiuni politice. Vor urma procese în instanţă de lungă durată. Prin adoptarea OUG se aduce un atac grav la principiile statului de drept, la Constituţie”, a detaliat Crişan.

Reacţii

Într-un Comunicat de presă remis şi redacţiei noastre, Institutul pentru Politici Publice cere Guvernului să nu adopte “Ordonanţa disperării Guvernului” privind suspendarea restricţiilor de migraţie politică a aleşilor locali şi, concomitent, solicită partidelor să îşi rezolve politic şi nu prin forţa legii dife- rendele politice din consiliile locale. În comunicat se precizează că în administraţia locală interesele comunităţii sunt în mod evident, secundare interesului de partid, iar partidul de la guvernare dovedeşte că fostele sale obiceiuri – de a rezolva totul în ţară prin emiterea de Ordonanţe de Urgenţă, persistă şi astăzi, partidul fiind nereformat ca şi mod de a identifica soluţii democratice pentru blocaje politice. IPP atrage aten- ţia Guvernului asupra consecinţelor adoptării acestei Ordonanţe.
Ambasada SUA la Bucureşti se declară îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptare Ordonanţei de Urgenţă care va permite aleşilor locali ca în termen de zece zile să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

, , , , , , , , , ,
Meniu