Solidaritatea a învins!

Astăzi, în secțiunea afaceri interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, am luat decizii extrem de importante în contextul crizei din Ucraina.

Pe agendă au figurat, de asemenea, subiecte precum situația și guvernanța politică a spațiului Schengen și progresele înregistrate în domeniul azilului și migrației.

Referitor la situația din Ucraina, am prezentat omologilor europeni măsurile luate de România în ceea ce privește controlul la frontiera de stat, primirea solicitanților de azil, respectiv gestionarea situațiilor de urgență, asistenței umanitare și protecției civile.

România a mobilizat până la acest moment resurse consistente atât materiale și financiare, cât și de personal pentru gestionarea situației de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, acest lucru fiind foarte apreciat de către toți partenerii noștri europeni.

Cu prilejul discuțiilor, i-am mulțumit doamnei comisar Johansson pentru vizita pe care a făcut-o recent în România și pentru sprijinul ce va fi oferit oferit prin intermediul mecanismelor financiare ale Comisiei Europene în scopul organizării eficiente și coordonate a fluxurilor de persoane care fug din calea războiului. Fără acest sprijin efortul nostru cu siguranță nu ar putea fi susținut.

În intervenția mea în cadrul sesiunii informale de lucru cu domnul Denys Monastyrsky, ministrul afacerilor interne din Ucraina, i-am transmis omologului meu ucrainean că toți cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului și au ales să rămână în România se vor bucura de tot sprijinul instituțiilor statului român și al românilor. Totodată, i-am dat asigurări omologului meu că în curând vom avea operațional în zona de nord a României un hub logistic de distribuire a asistenței umanitare oferite de partenerii europeni care doresc să contribuie umanitar la acest efort.

De la invazia militară a Ucrainei, peste 650.000 de persoane au fugit din calea războiului în statele membre ale UE învecinate. În spiritul solidarității cu poporul ucrainean, am agreat astăzi cu unanimitate Decizia care declanșează aplicarea mecanismului prevăzut de Directiva de protecție temporară din 2001.

Alături de colegii mei, am convenit acordarea statutului de protecție temporară cetățenilor ucraineni care solicită acest lucru și, suplimentar, cetățenilor unor state terțe care au locuit pe teritoriul Ucrainei și care nu se pot repatria în condiții de siguranță.

Statutul de protecție temporară presupune, printre altele, acces la educație, asistență medicală, drept la muncă, toate acestea fiind necesare pentru a le asigura beneficiarilor condițiile optime de care au nevoie.

Cu privire la situația și guvernanța politică a spațiului Schengen, am reiterat sprijinul pentru finalizarea negocierilor pe marginea propunerilor legislative aflate în dezbatere, pentru a adapta cât mai rapid practicile și cadrul juridic UE la provocările curente, în reperele stabilite de Strategia Schengen.

Ne menținem obiectivul nostru legat de aderarea la spațiul Schengen, sens în care dorim mai multă predictibilitate pentru finalizarea acestui proces cât mai curând. România aplică integral acquis-ul Schengen și contribuie constant și activ la eforturile de consolidare a securității Uniunii Europene, dar fără beneficiile aferente.

Nu în ultimul rând, în cadrul dezbaterilor privind azilul și migrația, am subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea pactului privind migrația și azilul, scopul fiind de a stabili un sistem funcțional care să răspundă eficient provocărilor actuale cu care ne confruntăm.

, , , ,
Meniu