România este un furnizor de securitate la nivel european, iar protecția frontierelor externe ale UE este o prioritate

La invitația omologului meu bulgar, Ivan Demerdzhiev, am participat la Sofia la conferința ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde am discutat o temă de foarte mare importanță pentru România și Uniunea Europeană în ansamblul său: managementul frontierelor externe și al migrației.

Conferința este o platformă valoroasă pentru discuții și consultări de nivel înalt cu privire la instrumentele și măsurile de care avem nevoie pentru a asigura un răspuns adecvat provocărilor de la frontierele externe ale UE.

În intervenția avută, am evidențiat că asigurarea securității frontierelor externe ale UE și gestionarea eficientă a fenomenului migraționist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel național și european. În același timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie și returnare, desfășurarea de operațiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire și adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv.

În egală măsură, am atras atenția că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce privește asigurarea securității frontierelor externe ale UE sau care, prin poziția lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul și estul Europei, să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe și să fie deschise la soluții de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcționează, nefiind o responsabilitate cu sens unic.

Nu în ultimul rând, în marja conferinței, am avut o nouă întrevedere bilaterală cu omologul meu, Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică și securitate și ministru de interne al Bulgariei. Cu această ocazie, am aprofundat consultările bilaterale pe care le-am demarat cu ocazia Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securității Uniunii Europene.

, , , , ,
Meniu