România este un furnizor de securitate în regiunea Balcanilor și un partener de încredere pentru gestionarea provocărilor de securitate

Am participat la două acțiuni importante, azi, la Timișoara. Am dat curs astfel invitației Universității de Vest și New Strategy Center de a participa în calitate de speaker la conferința pe teme de securitate „Security Challenges in the Balkans Region”. Timișoara are o importanță strategică din perspectiva securității regionale și asumării de către România a rolului de lider în zona Balcanilor.

În intervenția avută am evidențiat faptul că provocările de securitate și siguranță publică în regiunea Balcanilor sunt deosebite. O serie de evoluții de dată recentă în plan politic și social contribuie deja la exacerbarea unor retorici care pot afecta climatul de securitate, mai ales în contextul actualei crizei sanitare care a pus deja la grea încercare toate sistemele publice și a reprezentat o provocare pentru autorități de aplicare a legii.

Dincolo de vulnerabilitățile pre-existente ale statelor din regiune, această perioadă de criză sanitară ne-a arătat tuturor că mecanismele de cooperare între statele din regiune în materie de aplicare a legii trebuie îmbunătățite pentru a avea mijloace adecvate de avertizare timpurie și prevenție, respectiv pentru asigurarea eficientă a răspunsului la amenințări.

Nu în ultimul rând, am subliniat faptul că România este un furnizor de securitate în regiunea Balcanilor și un partener de încredere pentru gestionarea provocărilor de securitate. Acest aspect are importanță deosebită în contextul intensificării unor tensiuni mai vechi existente în regiune care determină ca situația în plan securitar să rămână sensibilă la evoluții politice, militare, sociale și economice din alte zone ale lumii.

Stabilitatea Balcanilor este deosebit de importantă pentru securitatea întregului continent european.

În cea de-a doua parte a zilei am avut o ședință de lucru cu structurile teritoriale ale MAI din județul Timiș, de fiecare dată această întâlnire fiind un bun prilej de analiză a problematicilor specifice cu care se confruntă fiecare armă.

La nivelul județului Timiș există câteva vulnerabilități pe care le-am abordat în cadrul întâlnirii, mesajul meu fiind unul ferm în sensul în care presiunea asupra întregului sistem de ordine și siguranță publică rămâne una ridicată, de aceea profesionalismul și integritatea structurilor noastre trebuie să caracterizeze fiecare misiune.

Angajații MAI, indiferent de structura în care activează, nu trebuie să uite că sunt repere pentru cea mai mare parte a cetățenilor, sunt cei care aplică legea, de aceea este important să aibă o conduită caracterizată de integritate, profesionalism și responsabilitate.

Cei care se abat de la această linie a integrității vor suporta rigorile legii!

Totodată, am făcut un anunț important privind lansarea concursurilor pentru ocupare a 150 de funcții de conducere în cadrul a 8 structuri.

Este o primă etapă pe care am demarat-o în cadrul unui amplu proces de stabilizare pe funcții care are drept scop creșterea eficienței manageriale a structurilor MAI și, nu în ultimul rând, pentru reprofesionalizarea actului de conducere.

#evenimentSecurityChallengesintheBalkansRegion

#eficientasiprofesionalism

#concursuristructuriMAI

, , , ,
Meniu