Demersul pentru formarea celei mai mari formațiuni politice de centru dreapta este aproape de final, au anunțat ieri președinții organizațiilor județene a PNL și PDL, Radu Căpîlnașiu și Lucian Bode, într-o primă conferință de presă comună. Cei doi au punctat ultimele decizii care s-au luat la nivel central și local și ce le mai rămâne de făcut înainte de a începe efectiv “lupta” pentru atingerea obiectivului comun, câștigarea alegerilor prezidențiale.
Noua formațiune politică se va numi PNL, au confirmat cei doi lideri locali. Însă până la fuziunea propriu-zisă mai este, așa că cele două formațiuni se vor prezenta la alegerile prezidențiale ca Alianța Creștin Li-berală PNL – PDL, iar conducerile celor două partide, centrale și locale, sunt paritare, adică liderii celor două partide își păstrează funcțiile. Lucian Bode, președintele PDL Sălaj, a precizat că Alianța Creștin Liberală PNL – PDL va avea câte doi lideri, atât la nivel central, cât și la nivel local.
Noua formațiune politică are un statut, un program politic și un protocol de colaborare. Căpîlnașiu a declarat că procedura de fuziune a PNL și PDL este în etapa finală. Pe 26 iulie vor avea loc trei congrese naționale, unul al PNL, altul al PDL, iar cel de-al treilea va fi Congresul comun PNL – PDL, unde se va valida noul statut al partidului.
Alianța se adresează celor care duc țara în spinare
Președintele PDL Sălaj spune cu mândrie că noul program politic rezultat în urma fuziunii prin comasarea PDL și PNL, alternativă la guverna-rea actuală de stânga, este un document la care a participat cu propuneri și organizația PDL Sălaj. “Toate ca-pitolele sunt importante. Unul dintre ele, care prezintă componenta economică, are în centru economia socială de piață. Noi nu ne-am aliat pentru a ne salva. Ne-am aliat pentru că există un pericol ca PSD să acapareze toată puterea; e un pericol real pentru poporul român, pentru cei care produc, pentru cei care îi țin în spate pe cei 5,5 milioane de pensionari, pe cei două milioane de bugetari, plus structurile militare și MAI. Lor ne adresăm, pe ei trebuie să-i susținem. Măsurile pe care le propunem îi vizează pe cei care produc, cei care mențin România în stare de plutire. Problemele din România sunt de stânga, dar soluțiile nu pot fi decât de dreapta”, susține co-liderul Alianței PNL-PDL, Lucian Bode. Cu acest mesaj, este foarte probabil că vor merge aliații în campania electorală, ce se arată extrem de competitivă.
Micuții de dreapta rămân pe cont propriu
Lucian Bode ne-a mai spus că nu mai este timp pentru alipirea altor partide de dreapta în noua formațiune PNL – PDL, înafară de cele care au fuzionat până acum, FC și IRL. PMP, PN{CD, partidul lui Tăriceanu și UDMR, partidele mai micuțe de dreapta, rămân pe cont propriu. “Eu cred că procesul de fuziune se încheie odată cu cele trei convenții din 26 iulie. Cei care și-au dorit cu adevărat unitatea dreptei au făcut acest pas. Individual, ne putem aștepta ca anumiți reprezentanți ai acestor partide să vină în această construcție”, a spus Bode. Totodată, liderul PDL este optimist că aceste partide vor susține candidatul dreptei în turul doi al alegerilor din noiembrie. “Mă aștept să susțină toți candidatul nostru în turul II și să contribuie la stoparea ascensiunii stângii spre o putere absolută”, a conchis Bode.
Lui Băsescu îi rămâne PMP-ul Elenei Udrea
Statutul PNL nu-i permite lui Băsescu să reintre automat în noul partid, ca fost membru PDL, așa cum prevedea statutul PDL, partidul pe care Traian Băsescu l-a condus înainte să devină președinte și din care a fost suspendat pe perioada cât este președinte. “Decizia de a reveni în po-litică aparține exclusiv președintelui. Fie revine în PDL, fie se înscrie în PMP, și atunci este exclus automat din PDL. La momentul la care-și termină mandatul, conform statutului vechi al PDL nu era nevoie de o solicitare în acest sens (de a redeveni membru PDL, n.r.). Conform noului statut al noului PNL, este nevoie de o solicitare scrisă”, a declarat președintele PDL Sălaj.
Liderii locali confirmă că se dorește un tandem președinte-premier
Până pe data de 5 august va fi anunțat candidatul noii Alianțe Creștin Liberale la președinție, care va fi decis în urma unei cercetări sociologice, dintre candidații desemnați de cele două partide, Cătălin Predoiu și Klaus Iohannis. Președintele PDL Sălaj a menționat că s-a convenit că dacă un partid va da candidatul la președinție, celălalt partid va propune premierul, și vor prezenta împreună “proiectul de țară”. Bode a confirmat că va fi un tandem președinte-premier cu care se va merge și în campania electorală, care va începe în octombrie. Prin urmare, este de așteptat ca după anunțarea candidatului la președinție să fie anunțat și posibilul premier. “Noi ne dorim ca președinția să fie câștigată de alianța PNL – PDL, iar țara să fie guvernată de noul premier. Dacă nu va fi posibil (din toamnă, n.r.), cu siguranță din 2016 noua formațiune, PNL, va da noul guvern”, a afirmat Bode.
Rezultatul fuziunii dintre PDL și Forța Civică în Sălaj
Deputatul Lucian Bode a prezentat rezultatul fuziunii prin absorție a PDL cu Forța Civică. “Personal, am militat pentru acest demers încă din 2012, când am format ARD, alături de FC și PN{CD. După ce PDL a încheiat un protocol de fuziune cu IRL (motorul PN{CD), iată, prin fuziunea cu FC am demonstrat că rămânem consecvenți drumului nostru de unificare a dreptei; sunt mulți cei care clamează unitatea dreptei, dar iată că noi am trecut de la vorbe frumoase la fapte concrete. Prin fuziunea cu IRL și FC, PDL devine un mare partid de centru dreapta din România, iar prin fuziunea cu PNL va deveni cel mai important partid politic din România. La nivel local, Sorin Mureșan, președintele FC, este prim-vicepreședinte în BPJ al PDL, Flo-rin Brândușe și Adrian Sâmpetrean sunt vicepreședinți, Zanfira Pușcaș, Vincze Francisc, Viorel Mezei vor ocupa de asemenea funcții în structurile de conducere ale PDL Sălaj. Prin urmare, fuziunea dintre PDL și FC, cu certitudine, adaugă și nu scade!”, a declarat Bode.