Prima platformă sălăjeană de participare a cetățenilor la procesul decizional

Am lansat prima platforma salajeana de participare a cetatenilor la procesul decizional, www.SalajeniiConteaza.ro. Platforma are la baza conceptul de participare cetateneasca fundamentat pe necesitatea consultarii cetatenilor si exprimarea de catre acestia a opiniilor in legatura cu deciziile publice.

Desi conceptul este unul nou, acesta are scopul de a utiliza unul din drepturile fundamentale ale cetatenilor care traiesc intr-o democratie, acela al consultarii cu privire la deciziile care se iau in legatura cu mediul social in care traiesc.

Este trist ca in Romania a trebuit sa se intample o tragedie pentru generarea unei revolutii ideologice nationale. Este o lectia pe care am invatat-o insa, iar principiile care trebuie sa guverneze aceasta tara sunt responsabilizarea individuala, dar si responsabilitatea decidentilor politici. Dovada ca echipa din spatele acestui proiect a inteles de mult si crede cu tarie in aceste principii o reprezinta insasi aceasta platforma la care s-a muncit pret de cateva luni.

Desi ideea apartine organizatiei judetene a Partidului National Liberal, acest demers are caracter apolitic si tinteste ca obiectiv cooptareasi implicarea salajenilor in luarea deciziilor publice.

Pentru ca cetatenii cunosc cel mai bine care sunt problemele din judetul lor, ei sunt invitati sa-si exprime opiniile in legatura cu deciziile de la nivelul autoritatilor locale si sa vegheze la realizarea proiectelor de impact pentru comunitatea in care traiesc.

Platforma functioneaza pe un principiu simplu: orice cetatean poate trimite o idee de proiect, aceasta va fi supusa dezbaterii publice iar daca intruneste un numar suficient de voturi din partea cetatenilor, echipa proiectului va depune toate eforturile si va cauta cat mai multi aliati pentru realizarea proiectului.

Participarea publica inseamna ca cetatenii iau parte la deciziile publice, fiind bine informatti si consultati. Totodata, participarea publica este o suma de drepturi pe care toti le avem si pe care le putem folosi in relatia noastra cu autoritatile publice.

Despre ce drepturi este vorba mai exact: dreptul la informare, dreptul la consultare, dreptul la initiativa legislativa sau dreptul la referendum. Pe site-ul SlajeniiConteaza.ro la rubica Drepturile Cetatenilor se pot gasi  mai multe detalii privind drepturile cetatenilor prevazute de legislatie.

, , , , , ,
Meniu