Astăzi am premiat performanța, implicarea și profesionalismul celor care au ales să protejeze viața cetățenilor și a comunităților.
Am acordat 70 de embleme de onoare ale DSU profesioniștilor din structurile de protecție civilă, partenerilor instituționali, organizații internaționale și reprezentanți ai societății civile care au fost parte din acest efort integrat.
Acțiunile derulate în această săptămână, dedicată celor 90 de ani de protecție civilă în România, au avut un puternic caracter integrator, prin care am accentuat importanța prevenției, a pregătirii populației în fața dezastrelor, cu scopul creșterii rezilienței societale.
Situațiile de urgență din ultimii ani se remarcă prin complexitate, intensitate și dinamism. Aceste caracteristici au presupus adaptarea rapidă a tuturor echipajelor de salvatori, pompieri, paramedici, medici și asistenți din cadrul Serviciilor Publice de Ambulanță și din cadrul Unităților de Primiri Urgențe, piloți, salvamontiști și voluntari.
Totodată, situația generată de gestionarea afluxului de cetățeni ucraineni sosiți în țara noastră din zona de conflict a fost una dintre acțiunile complexe și de anvergură relevante pentru anul 2022.
Această provocare a necesitat testarea reală de această dată a procedurilor de răspuns, în sistem integrat, din partea tuturor instituțiilor aflate în componența Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, alături de sprijinul guvernamental, al autorităților locale și ale societății civile, organizații internaționale, ong-uri etc.
Îi felicit și le mulțumesc tuturor celor care au arătat că sunt oameni înainte de toate, iar prin misiunile îndeplinite cu succes au probat dedicarea și dragostea față de semeni.