PNL şi PDL vor participa la alegerile prezidenţiale ca alianţă

Proiectul de fuziune a liberalilor cu democrat-liberalii este în plină desfăşurare, iar electoratul aşteaptă să vadă cine va fi candidatul noii formaţiuni politice de centru – dreapta, ca alternativă la candidatul actualei puteri de stânga, Victor Ponta. Până acum dezbaterile au fost duse înspre zona a ce şi cât păstrează fiecare partid din propria ideologie în noua structură. Deşi unele voci spun că fuziunea nu are şanse să fie dusă până la capăt, cei care sunt direct implicaţi susţin că totul merge conform programului. Au apărut şi variante de nume: PNL-PDL şi PNL-CD.


Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj, membru în Biroul Permanent Naţional al PDL, ne lămureşte spune că numele partidului de centru – dreapta este ultima chestiune care va fi stabilită şi cea mai puţin importantă. “În acest moment, ne interesează mai mult procedurile de armonizare a statutelor, a doctrinelor, a activităţii celor două organizaţii. Suntem, de asemenea, preocupaţi în această etapă, în baza deciziilor echipelor de negociere de la nivel central, să construim majorităţi la nivelul consiliilor locale. Numele noului partid va fi ultima chestiune care se va discuta. Din mai multe motive. În primul rând, la alegerile prezidenţiale, cele două partide vor forma o alianţă, numele acesteia fiind stabilit printr-o măsurătoare până cel târziu pe 20 Iulie. În al doilea rând, după ce, pe 26 Iulie, vom lua decizia politică de a fuziona, urmează un lanţ de acţiuni juridice, care cel mai probabil se vor finaliza în prima parte a anului 2015 (înregistrarea în registrul partidelor politice, soluţionarea eventuale-lor contestaţii – după finalizarea vacanţei judecătoreşti – 1 septembrie)”, a explicat liderul PDL Sălaj pentru Graiul Sălajului.

Care va fi doctrina?

Liberalismul, cea mai veche doctrină politică de dreapta, care promovează iniţiativa privată şi intervenţia limitată a statului, la polul opus socialismului, este tras spre politica de centru de către democrat liberali în viitorul partid de dreapta. Primul pas a fost făcut de liberali prin aderarea la nivel european la Partidul Popularilor Europeni (PPE), ieşind din grupul ALDE. “În ceea ce priveşte doctrina noului partid, prin adoptarea cvasiunanimă de către Conferinţa Naţională a PNL a unei rezoluţii prin care partidul aderă la familia europeană formată de PPE (europarlamentarii aderând la grupul parlamentar PPE), PNL şi PDL vor participa la prezidenţiale ca alianţă. Lucrurile au devenit foarte clare. Doctrina va fi una de centru – dreapta, împărtăşind valori ce aparţin doctrinei populare, precum familia, justiţia, subsidiaritatea (transpusă în descentralizare), valorile creştine. Fără îndoială că şi componenta liberală se va regăsi în doctrina noului partid, îndeosebi în ceea ce priveşte programul economic”, a afirmat deputatul Lucian Bode.

Noua dreaptă promite progres economic!

Măsurile populiste au atras până acum cele mai multe voturi. Am văzut cum guvernarea Tăriceanu a fost huiduită pentru că s-a pus de-a latul când s-a propus majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor şi am asistat la sancţionarea la urne a PDL-ului ca umare a tăierilor pensiilor şi salariilor pentru a putea supravieţui crizei financiare. Întrebat cărui segment de populaţie se adresează “viziunea” politică a noului partid, având în vedere că românii încă sunt adânc înrădăcinaţi în ideea “să ni se dea, sa ni se facă”, Lucian Bode ne asigură că “Programul politic al noului partid va viza toate categoriile sociale ale populaţiei, privite însă din perspectiva doctrinei populare, prin prisma valorilor creştine. Segmentarea electoratului este foarte importantă însă atunci când elaborăm măsuri specifice pentru fiecare din aceste categorii, şi o atenţie specială va fi acordată micilor şi marilor investitori (care constituie motorul dezvoltării economice), convinşi fiind că o dezvoltare economică susţinută va avea un impact economic pozitiv atât asupra veniturilor celor ce muncesc în mediul privat, dar şi asupra celor ce muncesc în aparatul bugetar”, a specificat liderul democrat-libera-lilor sălăjeni.


În data de 26 iulie va avea loc un congres al celor celor două partide, când vor adopta atât fuziunea, cât şi statutul şi programul noului partid, care vor reprezenta inclusiv adeziunea la valorile precizate mai sus.

Sursa: aici

, , , , , , , , , , , , , ,
Meniu