PDL depune moţiune simplă pe Energie: „Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă”

Fostul ministru al Economiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, deputatul PDL de Sălaj Lucian Bode, va da citire luni, 17 martie, de la tribuna Camerei Deputaţilor, moţiunii simple iniţiate de PDL pe tema energiei. Textul, intitulat „Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă”, face trimitere în special la majorările de preţuri de sectorul energetic anunţate pentru perioada următoare.

„Considerăm că măsurile anunțate de Guvern, în urma negocierilor cu FMI, au un impact dezastruos asupra românilor și ne îndepărtează tot mai mult de nivelul de trai european. În primul rand, USL s-a angajat să renunţe la preţurile reglementate la gazele naturale, diferenţiat pentru populaţie şi industrie. Domnul Niţă nici măcar nu a repus pe agenda dicuţiilor cu FMI solicitarea PDL şi totodată a mediului de afaceri cu privire la renegocierea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze naturale”, se precizează în textul moţiunii.

Reprezentanţii PDL susţin că „liberalizarea prețurilor la gaze naturale a fost făcută într-un mod total iresponsabil faţă de economia românească şi cetăţeni. Ne aflăm în situaţia în care industria este pusă pe butuci şi riscăm relocarea din România a mai multor unităţi de producţie din diferite sectoare. Toate aceste aspect având repercusiuni grave în economie, îngroşând totodată numărul şomerilor din ţara noastră.În al doilea rând, introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de benzină și motorină, va duce la scumpiri în lanţ. Acciza de 7 eurocenți pe litru de carburant înseamnă, de fapt, un plus de 8,7 eurocenți pe litru după aplicarea TVA, adică 41 de bani plătiți suplimentar de români pe fiecare litru de benzină sau motorină, la un cursul PSD de 4,73 lei/euro.  Prin urmare, dacă astăzi un șofer poate alimenta cu 100 de lei o mașină cu 18,2 litri din cea mai ieftină benzină, la anul, cu aceeași sumă de bani, va mai putea cumpăra doar 16,9 litri. La fel, dacă azi, cu 100 lei, o mașină este alimentată cu 17,2 litri din cea mai ieftină motorină, la anul rezervorul va mai fi umplut cu doar 16,1 litri cu aceeași sumă de bani.

Creșterea prețului la carburanți va duce la scumpiri în lanț. Reprezentanţii patronatelor anunţă deja scumpiri ale produselor alimentare: de până la 10% la carne, de 3% la legume, ulei și zahăr, de 2% la lapte și de 1% la pâine”, susţin ei.

Prin moţiune, democrat – liberalii cer guvernului să renunţe la calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze naturale, să elaboreze de urgenţă strategia energetică naţională, prin dialog cu toţi actorii implicaţi şi prin consultarea experţilor români, să renunţe la impozitul pe construcţiile speciale şi să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale, care sperie investitorii străini şi destabilizează competitivitatea sistemului energetic naţional. Ei cer, de asemenea, să oprească orice demersuri pentru listarea sau privatizarea companiilor din sistemul energetic, în primul rând pentru că procedurile actuale sunt strâmbe şi aduc grave prejudicii sistemului energetic naţional, iar în al doilea rând pentru că România trebuie să clarifice, prin noua strategie energetică, care sunt sectoarele energetice pe care pune accent. Nu în ultimul rând, ei cer să se elimine clientelismul politic din conducerea companiilor energetice şi să sesizeze autorităţile asupra oricăror suspiciuni de corupţie, pentru că altfel nu am putea crede decât că este complice şi să se clarifice situaţia producţiei energetice din resurse regenerabile.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Meniu