PDL acuză muşamalizări în cazul îmbolnăvirii copiilor de la Pericei

Preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă că, în opinia sa, „concluziile autorităţilor în cazul de la Pericei sunt o bătaie de joc, în primul rând la adresa celor direct implicaţi, părinţi şi copii, iar în al doilea rând, la adresa opiniei publice”. El a cerut, public, socoteală instituţiilor abilitate pentru modul „superficial” de abordare a situaţiei de la Pericei, unde 33 de elevi ai şcolii din localitate au ajuns miercurea trecută la spital, acuzând probleme digestive. Deşi, iniţial, a existat suspiciunea unei toxi-infecţii alimentare, nerecunoscută oficial, diagnosticul pus copiilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost de gastrită uşoară.

Liderul PDL i-a luat pe rând pe toţi cei care, în opinia sa, sunt responsabili de ceea ce s-a întâmplat acolo şi de concluziile considerate nemulţumitoare ale anchetei. Primul vizat a fost directorul Şcolii Gimnaziale Pericei, Augustin Dănilă. „Directorul școlii din Pericei, Augustin Dănilă, a spus că vor fi făcute analizele merelor din care au mâncat copiii. S-au făcut acele analize? Unde sunt rezultatele lor? Ce a făcut cu merele strânse imediat după incident de la toţi copii? De ce nu a transmis (aşa cum s-a angajat) nici până azi părinţilor acestor copii, fişele de externare din spital? Când s-a realizat ultima curăţenie generală în şcoală?” – au fost întrebările puse, public, prin intermediul reprezentanţilor mass-media, directorului. Contactat telefonic, directorul ne-a declarat că responsabili cu analizarea merelor au fost cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi că a aflat din presă că aceste analize au fost făcute şi că ele indică faptul că nu ar fi fost probleme cu fructele primite de copii. Cât despre merele rămase după apariţia problemelor digestive la copii, directorul spune că acestea au fost predate firmei furnizoare. Directorul îl contrazice, însă, pe Lucian Bode în privinţa fişelor de externare ale elevilor, precizând că el, personal, cu a luat nicio fişă de la spital. „Copiii internaţi la Pediatrie au primit ei înşişi fişele. Pentru cei de la Infecţioase, cum nu erau gata încă externările, am stabilit că vom merge mai târziu după ele. Încă nu am avut timp să merg să le ridic”, ne-a declarat Augustin Dănilă.

Lucian Bode s-a referit şi la Spitalul Judeţean şi la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, cărora le-a reproşat, printre altele, că nu au făcut şi analize toxicologice, pentru identificarea unei eventuale intoxicaţii alimentare.

„De ce instituţiile abilitate au realizat doar analize pentru toxiinfecţie, nu şi pentru intoxicaţie alimentară, în condiţiile în care încă de la debutul acestui caz, aveam de a face cu o suspiciune? Mai mult, din punct de vedere clinic, fiind gastrită, mai degrabă ne îndreptam spre o suspiciune de intoxicaţie alimentară. De ce nu s-au realizat analize toxicologice, în acest caz?”, întreabă Bode.

Ne-a răspuns la întrebări Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, care a precizat că nu au fost făcute astfel de analize toxicologice pentru că nu au fost necesare, întrucât simptomele nu conduceau către suspiciunea unei intoxicaţii alimentare. „Avem 400 de şcoli şi grădiniţe care mănâncă mere din acelaşi lot. De ce s-au îmbolnăvit doar cei de la Pericei”, spune directorul. Referitor la nelămuririle liderului PDL cu privire la faptul că doar unora dintre copii li s-a recoltat sânge, Ligia Marincaş a precizat că „nu era nevoie să fie recoltat sânge de la toţi copiii”. Cât despre motivul pentru care au fost internaţi atât de mulţi copiii în condiţiile în care, oficial, aceştia nu sufereau decât de o uşoară gastrită, directorul DSP spune că s-a decis luarea acestei măsuri de precauţie tocmai pentru a preveni interpretări potrivit cărora s-ar minimaliza importanţa situaţiei.

Lucian Bode cere şi Consiliului Judeţean să clarifice modul de derulare a programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, dar şi a celui de furnizare a cornului şi laptelui, pe care le consideră „perimate”, apreciind că ele ar trebui înlocuite de urgenţă cu programul propus de PDL, „Masa în şcoală”.

, , , , , ,
Meniu