Parlamentarii sălăjeni din USL nu sunt în ton cu disputa de la centru

Uniunea Social Liberala se zguduie din temelii la nivel central. Initiativa presedintelui Traian Basescu de a organiza din nou un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de parlamentari a iscat discutii si neintelegeri in USL la nivel central.

Referendumul presedintelui Romaniei a fost respins marti de Parlament la un vot diferenta. Pentru respingerea acestui referendum au fost exprimate 191 de voturi, in timp ce in favoarea lui au fost exprimate 123 de voturi, iar 69 de parlamentari s-au abtinut. O parte din pesedisti au votat pentru propunerea presedintelui, iar penelistii au votat impotriva, fapt care l-a iritat pe Crin Antonescu. Liderul PNL s-a simtit lezat de comportamentul colegilor lui de alianta. Chiar inaintea votului Antonescu se arata increzator ca PNL si PSD vor vota pentru acelasi lucru, adica respingerea propunerii lui Traian Basescu. „I-am intrebat cum au de gand sa procedeze la votul privind initiativa de referendum a domnului Basescu. Am convenit ca si votul lor (in legatura cu al nostru nu existau dubii) va fi exprimat in sensul ca socoteste acest referendum inoportun. Daca eu inteleg bine sensul termenului de inoportun, atunci nu vad de ce s-a votat altfel; asta este insa problema domniilor lor”, a declarat Crin Antonescu dupa votul in Parlament.

De cealalta parte, pesedistii s-au aratat surprinsi de decizia colegilor din PNL si PC de a vota impotriva proiectului de hotarare privind avizul consultativ referitor la organizarea si desfasurarea unui re-ferendum national la solicitarea presedintelui Traian Basescu. „Decizia grupurilor PNL si PC vine dupa ce in cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit in favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotarari”, se arata in comunicatul de presa al PSD dat publicitatii dupa afirmatiile lui Crin Antonescu. Parlamentarii PSD au votat in majoritatea lor pentru un aviz favorabil la initiativa presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum, dar au fost si social-democrati care s-au abtinut la vot.

Senatorul PSD Gheorghe Pop a votat ca penelistii

Senatorul PSD Gheorghe Pop a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca votul exprimat in Parlament cu privire la organizarea referendumului propus de Traian Basescu a fost un vot liber exprimat. „Fiecare parlamentar a votat cum a dorit, chiar nu se sustine ideea votului la nivel de grup. Eu nu pot argumenta ceea ce declara colegii mei parlamentari. Pot doar sa afirm ca, in calitate de senator PSD, am votat impotriva raportului de admitere a referendumului. Am si colegi care s-au abtinut de la vot, dar si care au votat „pentru”. Personal, nu pot sustine un referendum care nu se justifica. In 2009 a fost organizat un referendum pe aceeasi tema, deci nu vad rostul cheltuielilor (deloc mici) pentru a satisface ambitia presedintelui! Consider ca avem alte prioritati, foarte multe probleme de rezolvat pentru alegatorii nostri. In ce-l priveste pe Traian Basescu, daca vroia Parlament unicameral si numar redus de parlamentari, trebuia sa aplice in toti acesti ani pe care i-a avut la dispozitie rezultatul referendumului din 2009. USL a sustinut si va sustine Parlamentul bicameral, indiferent care va fi numarul maxim de parlamentari. Alegerea intre o Camera sau doua Camere pentru Parlament nu este exclusiv o chestiune tehnica care tine de constructia institutionala. Structura Parlamentului este strans legata de modelul de democratie care functioneaza intr-un stat„, a declarat ieri Gheorghe Pop.

Cat despre relatia dintre PSD si PNL de la nivel local, senatorul salajean a precizat ca relatia PSD – PNL functioneaza. „Discutiile mai mult sau mai putin contradictorii pe anumite puncte din intregul proces de revizuire a Constitutiei au fost si vor mai aparea, dar ceea ce conteaza este ca rezultatul sa fie unul benefic romanilor si care sa nu creeze blocaje asemanatoare celor de anul trecut. Am mai spus, si repet, avem nevoie de o Constitutie clara, care sa delimiteze clar puterile in Stat”, a adaugat Gheorghe Pop.

Deputatul PNL Mirel Talos sustine ca PSD are o problema

Deputatul PNL Mirel Talos a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „votul PSD a fost oarecum de neinteles, pentru ca a venit in lipsa de concordanta cu mesajele liderilor PSD, care au criticat referendumul ca fiind inutil”. „Personal am votat impotriva referendumului pentru ca acesta este un simplu exercitiu politic pupulist. Exista o decizie a Curtii Constitutionale din 2011 care recomanda presedintelui explicit sa nu convoace un refe-rendum pe teme care privesc revizuirea Constitutiei. Trecerea la parlamentul unicameral este un asemenea subiect (…) si presedintele Traian Basescu, daca va convoca acest referendum, intra in conflict direct cu Curtea Constitutionala, care, repet, nu recomanda referendumuri pe teme care privesc revizuirea Constitutiei”, a argumentat deputatul PNL.

Talos sustine ca relatiile dintre PSD si PNL nu au suferit in urma celor intamplate, dar considera ca „daca PSD a dat un vot pentru referendumul lui Traian Basescu, PSD are o problema, pentru ca urmarea logica ar fi ca PSD chiar sa sustina acest referendum, ceea ce ar fi comic”. „Personal nu inteleg de ce PSD a votat „pentru”, dar nici nu caut explicatii. Cred ca in ansamblu USL continua ca o alianta puternica, lucru confirmat de sondajele de opinie”, a subliniat deputatul salajean.

PDL a votat in unanimitate

Lucian Bode, deputatul PDL Salaj, a declarat ieri ca desi initiativa lui Traian Basescu de a organiza un referendum pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari a primit aviz favorabil din partea comisiei juridice, aceasta a fost respinsa la un vot diferenta. „Atitudinea celor de la PSD a fost un joc pervers, pentru ca PDL a votat in unanimitate „pentru”, minoritatile s-au abtinut, iar o mica parte din PSD a votat tot „pentru”. Cand a venit partea voturilor impotriva, PNL a votat in bloc, iar mare parte din parlamentarii PSD au inceput sa voteze impotriva referendumului presedintelui. Rezultatul este o mizerie, marca PSD”, a precizat ieri Lucian Bode.

Certati sau nu, miercuri, Victor Ponta si Crin Antonescu au stat unul langa celalalt intr-o emisiune TV, sustinand ca nu vor ca referendumul presedintelui Romaniei sa aiba loc, deoarece este foarte clar ca prin revizuirea Constitutiei se va reduce numarul de parlamentari la 300, la care se vor adauga parlamentarii minoritatilor nationale.

Sursa: http://graiulsalajului.ro/index.php?cmd=articol&idart=35728

, , , , , , , , , ,
Meniu