Lucian Bode, Graiul TV: „O infrastructură facută cu cap ne-ar scoate din nevoi”

Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, care a ocupat portofoliul de ministru al Economiei in Guvernul Ungureanu, a fost invitat ieri in studioul Graiul TV online sa explice situatia economica a Salajului.

A inceput prin a spune ca exista o nevoie imensa de a se discuta despre economia Romaniei, in special pentru ca lipseste predictibilitatea masurilor pe care le ia Guvernul, fara a fi dezbatute in spatiul public. Lucian Bode a tinut sa spuna ca „pentru a se discuta despre perspectiva economica a Salajului, trebuie mai intai sa pornim de la o radiografie economica a judetului”. „In datele pe care le am de la institutiile abilitate sa gestioneze aceste date se arata ca Salajul are aproximativ 218.000 de locuitori, 387.000 de hectare de suprafata agricola care, din nefericire nu dispun de cele mai bune standarde. Somajul este de 6,07 la suta, raportat la 6,58 la nivel national. In regiunea de Nord-Vest, Salajul este pe primul loc, fata de 4,41 la suta, care reprezinta rata somajului pentru aceasta regiune. Sunt inregistrati in Salaj 6.400 de someri, din care aproximativ 2.400 sunt in plata, iar restul nu mai beneficiaza de somaj. La venituri, suntem pe locul patru de la coada in clasamentul judetelor si reprezentam 0,33 la suta din veniturile tarii. Judetul nostru are venituri de aproximativ 530.000.000 de lei. Industria, fara marii contribuabili, este preponderent indreptata spre consum. Avem o cifra de afaceri, la cele 4.300 de societati de aproximativ un miliard de dolari, si un sold al balantei comerciale pozitiv. Exporturile sunt mai mari decat importurile. Pe scurt, judet mic, venituri mici si o industrie indreptata spre consum”, a descris Lucian Bode situatia judetului.

Pentru ca judetul Salaj sa se dezvolte eficient, presedintele PDL arata ca in primul rand trebuie sa existe o abordare strategica care, dupa spusele acestuia nu exista inca aici la nivel national. „S-au aprobat la nivel de judet planuri de dezvoltare ale localitatilor si ale judetului, (…) care erau o conditie obligatorie pentru a putea accesa fonduri europene. Eu nu contest aceste documente oficiale, dar daca le avem si sunt facute nu vad de ce sa nu le si urmam, pentru ca altfel suntem in situatia neplacuta si nefireasca in care realizam retele de canalizare in diverse localitati unde nu avem retele de alimentare cu apa. Facem infrastructura de drumuri, pentru ca primim fonduri pentru astfel de proiecte, ne grabim sa le facem ca sa nu pierdem aceste fonduri si asfaltam drumuri ca apoi dupa doi ani, sa le spargem ca sa bagam canalizari sau retele de apa. Organizarea exista pe hartie, nu poti sa ii blamezi pe primari sau pe cei care decid la nivelul judetului pentru faptul ca au gasit o oportunitate. Ce sa faca? Sa astepte sa treaca aceasta oportunitate? Din nefericire, nu exista o strategie nationala. Nici un primar nu va merge sa acceseze finantari pentru retele de canalizare daca in ghidul solicitantului, de exemplu, ar scrie foarte clar ca daca nu dovedesti ca ai retea functionala de alimentare cu apa nu ai cum sa primesti finantare pentru reteaua de canalizare. Pana la urma problema nu este a celor care solicita, ci a celor care dirijeaza aceste strategii la nivel national. In opinia mea, judetul Salaj trebuie sa aiba ca prioritate, dincolo de aceasta strategie pe care trebuie sa o urmeze, dezvoltarea infrastructurii. Judetul nostru nu este atragator pentru investitorii straini, din cauza slabei infrastructuri rutiere si a utilitatilor deficitare, si va avea de pierdut in continuare”, a explicat Lucian Bode.

Despre autostrada Transilvania, Bode spune ca aceasta nu are nici o perspectiva de finantare din partea Guvernului. El considera ca autostrada este vitala pentru Salaj si spune ca este obligatoriu sa gasim solutii. „Sa speram ca prin noua reorganizare administrativ-teritoriala, Salajul isi va putea permite sa dezvolte un parteneriat public privat si sa isi rezolve prin fonduri proprii sau fonduri atrase, aceasta investitie”, a precizat Lucian Bode.

Referitor la dezvoltarea satului salajean, Bode a spus ca trebuie incurajate asociatiile si trebuie acordat sprijin micilor fermieri si tinerilor pentru a putea sa castige din ceea ce ar putea produce in gospodariile lor. „Nu se poate dupa patru ani in care i-am incurajat sa venim acum sa ii supraimpozitam. Dar din pacate statul intervine acolo unde deja treaba merge bine”, a spus cu regret Bode. „Eu cred ca judetul Salaj conteaza, in primul rand prin oamenii care iubesc aceste locuri, care locuiesc aici si oamenii cooptati in deciziile la nivel de judet”, a apreciat presedintele PDL Salaj.

Bode lauda Simleul

Lucian Bode spune ca nu are nici o influenta culoarea politica asupra modului in care sunt gestionate resursele umane si materiale ale unui oras, dar spune ca Simleul este superior Zalaului in ce priveste ritmul de dezvoltare, in contextul in care Zalaul are primar PNL, iar Simleul are primar PDL. „Daca ne uitam la statistica, Zalaul este de patru ori mai mare decat Simleul, dar ambele stau foarte bine din punct de vedere al resurselor. Totusi, exista o diferenta intre aceste doua orase, populatia, bugetul, angajatii, somajul. Cine face aceasta diferenta? Modul de administrare si modul de dirijare eficienta a resurselor. Daca ne uitam la alte primarii de municipiu, capitala de judet, cu aceeasi suprafata, numarul de locuitori, numarul de angajati este mult mai mic la primaria Simleu decat la Primaria Zalau. Acest numar mare de angajati produce doar birocratie si multi nu isi au rostul acolo. Majoritatea banilor pentru infrastructura Simleului sunt proveniti din fonduri proprii. Strazile Zalaului arata cum arata, ati mai scris si voi, centura este nefinalizata, si nu duce nicaieri. Nu poti sa vezi tot o casa si un bloc. Acest lucru la nivelul Simleului nu se intampla. Acest lucru denota o lipsa de viziune si de preocupare din partea celor care au decis si au eliberat autorizatii de constructii. Simleul este intr-adevar superior Zalaului din punct de vedere al gestionarii eficiente a resurselor umane si materiale pe care orasul le are la dispozitie”, a apreciat Lucian Bode.

Michelin si Silcotub „tin” Salajul pe picioare

In contextul in care cetatenii Zalaului spun ca fara Silcotub si fara Michelin, Zalaul ar fi pe nicaieri, Lucian Bode a tinut sa spuna ca oamenii au dreptate in aceasta privinta. „Fara acesti doi mari investitori, Salajul ar avea o mare problema, mai ales ca ei detin 80 la suta din ponderea operatiunilor vamale. Ma bucur ca „telenovela” cu achizitio-narea terenului fabricii Cord s-a incheiat cu „happy end” pentru judet. Este absolut demn de toata lauda ceea ce fac aceste societati pentru Zalau, in ceea ce priveste locurile de munca, dar si implicarea lor in domeniul social, colaborarea pe care o au cu diverse institutii din Zalau”

Salajul conteaza

In viitorul apropiat, pentru Salaj, presedintele PDL Salaj, spune ca va sustine judetul in Parlamentul Romaniei si in Regiunea de Nord-Vest. „In perioada 2008-2012 am facut in asa fel incat Salajul sa conteze la nivel national. Candidatura mea la functia de secretar executiv pentru regiunea de Nord-Vest nu este una intamplatoare. Eu cred, si imi propun ca in 2016, Salajul sa fie o voce ascultata in aceasta regiune. Imi propun ca in urmatorii ani, Salajul sa conteze in momentul in care se vor lua decizii asupra unor investitii sau proiecte mari, care sa nu ocoleasca judetul. Acesta ar trebui sa fie obiectivul fiecarui om politic care a primit votul de incredere al cetatenilor”, explica Lucian Bode.

Sursa: AICI

, , , , , , , ,
Meniu