Tocmai ce s-a încheiat congresul Partidului Popular European ce a avut loc în aceste zile la Rotterdam, o bornă importantă pentru modul în care familia noastră politică va acționa în anii următori și pentru viitorul continentului european.
Am avut onoarea să reprezint Partidul Național Liberal la acest eveniment care s-a desfășurat într-un context regional și internațional extrem de delicat, cu multiple crize suprapuse. Partidul Național Liberal este unul dintre cele mai importante partide din familia popularilor europeni, fiind al patrulea partid ca pondere de vot după Uniunea Creștin Democrată din Germania, Platforma Civică din Polonia și Partidul Popular din Spania.
În prezența celor peste 700 de delegați au fost aleși președintele Partidului Popularilor Europeni, în persoana lui Manfred Weber, dar și vicepreședinții formațiunii politice, unul dintre aceștia fiind europarlamentarul român Siegfried Mureșan care a fost reconfirmat pentru această funcție. Familia popularilor europeni trebuie să își recapete inițiativa politică la nivel european cât mai curând. Da, este vremea acțiunii, iar partidele din familia popularilor europeni au transmis în aceste zile un mesaj foarte puternic în acest sens.
Într-adevăr, în contextul acestor crize suprapuse cu care ne confruntăm este nevoie de întărirea arhitecturii UE de securitate și apărare, iar România are un rol fundamental în această privință. Salut faptul că textul rezoluției adoptate în urma acestui congres invocă necesitatea aderării rapide a României la Spațiul Schengen.
În viziunea mea, aderarea României la Spațiul Schengen este un element fără de care obiectivul întăririi arhitecturii de securitate a UE nu ar putea fi pe deplin atins. De altfel, încă din 2011 România îndeplinește toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și continuă să aplice în mod exemplar acquis-ul Schengen, însă fără beneficiile aferente.
De aceea, am insistat pentru recunoașterea în textul rezoluției adoptate a contribuției esențiale a României la securitatea UE și a modului profesionist în care România pune în aplicare acquis-ul Schengen și protejează frontierele externe ale UE.
Este un mesaj politic puternic care reconfirmă importanța pe care România o are în flancul estic al Uniunii Europene și al NATO, precum și seriozitatea de care a dat dovadă în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.