Migrația – o provocare europeană care necesită soluții cuprinzătoare și coordonate

Managementul eficient al frontierelor, cooperarea internațională, procedurile rapide de azil și returnare sunt esențiale pentru gestionarea acestei provocări în toate aspectele sale.

Mă aflu la Bruxelles, unde alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, tocmai ce am semnat astăzi scrisoarea de intenție privind lansarea unui proiect-pilot ce prevede concretizarea mai multor instrumente eficiente de acțiune în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, pornind de la bunele practici românești existente deja în aceste domenii.

Proiectul-pilot va beneficia de sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei Europene și al agențiilor UE din domeniul afacerilor interne, precum Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), EUROPOL și FRONTEX.

România se alătură acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație și pentru a arăta încă o dată că acționăm întotdeauna în spiritul solidarității și responsabilității europene.

Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuției concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migrație la nivel european.

Vom acționa atât pentru a consolida capacitatea autorităților române de a face faţă provocările generate de migrație, dar şi pentru a arăta că acest proiect-pilot poate fi o sursă de inspirație valoroasă și pentru alți parteneri europeni.

Astfel, avem șansa de a valorifica constructiv experiența noastră în gestionarea migrației la nivelul întregii UE, deoarece România, din poziția geografică strategică în care se află joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE și contribuie efectiv la asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru întreaga UE.

, , , , ,
Meniu