Astăzi marcăm, la nivel european, lupta împotriva Traficului de Persoane, un bun prilej pentru conștientizarea publicului despre riscurile pe care le prezintă acest fenomen.
Responsabilitatea noastră trebuie să fie pe măsura consecințelor acestui flagel al erei moderne, care distruge vieți și mutilează destine.
În luna iulie a acestui an aminteam de raportul anual privind traficul de persoane realizat de către Departamentul de Stat al SUA, care a conturat o imagine favorabilă a activităților anti-trafic întreprinse de Ministerul Afacerilor Interne și a evidențiat progresele pe care România le-a făcut în ultimul an pentru combaterea acestui flagel.
Așa cum am precizat și atunci, România a demonstrat că este un partener de anvergură pentru instituțiile din alte țări, implicate în identificarea și combaterea acestui fenomen.
Totodată, trebuie să înțelegem că modalitățile de acțiune ale acestor infractori sunt în continuă diversificare, iar resursele noastre trebuie să se adapteze permanent acestor noi provocări.
Domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane este unul delicat, care presupune o bună coordonare și colaborare între toate instituțiile de la nivel național și internațional, pe toate palierele: prevenirea, protecția și asistența victimelor, combatere, monitorizarea și evaluarea fenomenului și a implementării politicilor naționale și internaționale.
Lupta împotriva traficului de persoane rămâne o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, pentru România, pentru orice sistem care apară drepturile și libertățile cetățenilor.