Lucian Bode: „Vom deveni o pacoste pentru Guvernul Ponta, un vis urât”

PDL are, de luni, un „Guvern din umbră” care promite să ofere soluţii alternative românilor. Cătălin Predoiu, care ocupă funcţia de prim-ministru, a anunţat şi componenţa executivului, printre miniştrii “din umbră” aflându-se şi deputatul sălăjean Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul MRU.
Parlamentarul sălăjean ocupă, în „Guvernul din umbră” al PDL, portofoliul de ministru al Energiei.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această nominalizare?

Lucian Bode: Această nominalizare mă onorează, deoarece vine, pe de-o parte, ca o recunoaştere a seriozităţii mele, a competenţelor mele profesionale şi, pe de altă parte, o apreciere a poziţiilor mele publice vis-a-vis de fundătura în care a fost adus sectorul energetic de către Guvernul Ponta.
Pentru Guvernul Alternativă, în ansamblul său, reprezintă o asumare de responsabilitate în fața românilor care, văzând țara îndreptându-se într-o direcție greșită, au o nevoie firească de a evalua în permanență alternative formale. Cabinetul Predoiu este o astfel de opțiune, venită din partea celui mai mare partid de opoziție.

Reporter: Cum şi pe ce criterii au fost aleşi cei care formează aşa numitul “cabinet din umbră” al PDL?

L. B.: În urma unor consultări extinse, ce au avut în vedere experiențe profesionale, administrative și politice a reieșit o formulă echilibrată, pentru o guvernare europeană autentic de dreapta. O formulă desemnată și asumată de liderul cabinetului alternativ, dl. Predoiu și susținută de principalul partid parlamentar de opoziție.
Dacă vă uitaţi cu atenţie la acest cabinet, veţi observa că este un mix între oameni politici cu experienţa şi tineri dornici să se afirme. Dar cu toţii avem un numitor comun: competenţa profesională. PDL nu trebuie doar să critice actuala Putere coruptă şi incompetentă, ci să şi ofere o alternativă – atât la nivel de politici publice, cât şi la nivel de oameni.

Reporter: De ce “ministru din umbră” al Energiei, şi nu al Economiei, în vederea continuităţii proiectelor demarate la nivelul acelui Minister?

L. B.: Pe componentele critice ale guvernării am convenit să avem portofolii distincte. Starea deplorabilă în care a fost adus sectorul energetic de către Guvernul Ponta, în mai puțin de un an, a reprezentat un argument suplimentar. Proiectele importante pentru țară sunt asumate la nivelul cabinetului în integralitatea sa. Toate proiectele esențiale, indiferent de data inițierii acestora sau de inițiator, vor fi avute în vedere la nivelul cabinetului. Personal, aş merge mai departe şi aş milita pentru un portofliu în care industria şi energia să fie sub o comandă unică. Nu poţi vorbi de reindustrializarea României fără a avea o strategie energetică predictibilă cel puţin pe termen mediu, respectiv fără o exploatare în interes naţional a tuturor resurselor energetice de care România dispune.

Reporter: Cât de bine îşi face PDL datoria în opoziţie?

L. B.: Am încercat să avem o altă abordare, nu am vrut să ne tăvălim pe jos în Parlament sau să ne dăm cu capul de pareţii Palatului Victoria.
Există întradevăr percepţia că PDL nu face destulă opoziţie. Guvernul Alternativă trebuie să schimbe această percepţie. Vom deveni rapid o “pacoste” pentru Guvernul Ponta, un vis urât. Cum? Prin reacţii prompte, ferme, dure când e cazul.
Fuga permanentă de răspundere a actualilor guvernanți, dedublările halucinante (premier / deputat, ministru / deputat / membru de partid etc.) au făcut cumva dificilă inclusiv activitatea de opoziție. Apariția acestui cabinetul alternativ este și un semn că am înteles nemulțumirile oamenilor și că ne vom concentra pe actul guvernamental.

Reporter: Câţi dintre “ministrii din umbră” au făcut parte din Guvernul Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu?

L. B.: Din cei 16 membri ai Guvernului Alternativă, 7 au experinţă guvernamentală. Când ai trecut odată prin fotoliul de ministru adevărat, te raportezi la lucruri cu mai multă responsabilitate, parcă viitorul ţării ar depinde de iscălitura ta pe un singur document.
De asemenea, 6 membrii ai Guvernului Alternativă sunt reprezentante ale sexului frumos, media de vârstă fiind de 45 de ani.

Reporter: De ce Vasile Blaga, liderul PDL, nu se regăseşte în componenţa “Guvernului din umbră”?

L. B.: Pentru că Vasile Blaga a înţeles că locul preşedintelui PDL este în Modrogan 1, şi nu în altă parte. Vasile Blaga şi-a asumat reconstrucţia PDL după eşecul de la alegerile din 2012, iar această reconstrucţie-recredibilizare a PDL nu se poate face cu oameni care răspund de toate şi de nimic. Mai mult, cineva trebuie să se ocupe şi de remanierea “Guvernului din umbră” dacă acesta nu performează.

Reporter: Cât de credibil este numele propus la funcţia de premier?

L. B.: Dl. Predoiu este un lider politic credibil, care a reuşit să facă reforme importante în justiţie, în vremuri complicate. A fost ministru în mai multe guverne şi are o imagine foarte bună în Uniunea Europeană.
Fiecare membru al echipei, luat individual, și cabinetul luat în ansamblu trebuie să își câştige credibilitatea în fața românilor. Aprecierile cu caracter personal, într-o ierarhie politică, sunt prea puțin relevante pentru românii care ne urmăresc activitatea.

Reporter: Cu ce se diferenţiază “Guvernul din umbră” condus de Cătălin Predoiu faţă de guvernele anterioare ale PDL?

L. B.: Conform statutului PDL, Guvernul Alternativă se constituie atunci când PDL nu participă la guvernare.
În primul rând, diferenţa majoră e aceea că un guvern din umbră are misiunea principală să critice puterea, nu să pună în practică politici, să mişte lucrurile din loc, aşa cum se întâmplă în guvernul adevărat din care am făcut parte. În al doilea rând, după cum menționam, apariția cabinetului alternativ reprezintă o abordare unică în istoria politică post-decembristă. Comparațiile ar fi improprii.

Reporter: Spuneţi-ne o parte din soluţiile alternative ale PDL pentru ceea ce ne oferă, astăzi, Guvernul USL.

L. B.: Soluţiile alternative particulare vin, înainte de toate, dintr-o altă filozofie. Noi, PDL, suntem preocupaţi de motoarele de dezvoltare economică a României care crează locuri de muncă şi aduc venituri suplimentare la bugetul de stat. Actuala Putere nu ştie decât să cheltuiască bani de la buget, iar cand punguliţa se goleşte mai pune taxe şi biruri în spinarea românilor.

Reporter: Ce îşi propune acest Guvern?

L. B.: Guvernul opoziţiei îşi propune să arate românilor adevărata faţă a USL, cladită pe minciună şi pe incompetenţă. În acelaşi timp, trebuie să le dăm românilor o speranţă. Aţi văzut că trăim o toamnă fierbinte, că avem şi în ţara noastră manifestaţii de protest de o anvergură nemaiîntâlnită până acum. Nu toţi politicienii suntem „mitici”, şi când spun asta mă gândesc că eu şi cei mai mulţi dintre colegii mei de partid suntem oameni de cuvânt, cu picioarele pe pământ, care niciodată nu s-au ferit să îşi asume responsabilităţi.

Sursa: aici

, , , , ,
Meniu