Lucian Bode: “Vom boicota acest simulacru de revizuire a Constituţiei”

Deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj, a afirmat vineri că democrat-liberalii au atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, pe motiv că ar fi neconstituţională. “Printre principalele argumente pentru care am atacat la CCR această Lege se numără şi faptul potrivit căruia principiul şi realitatea juridică a statului de drept se opun aplicării unei reguli diferite în timp – cvorum de participare de cel puţin 50 la sută în anul 2003 vs. cvorum de participare de cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor cu drept de vot în anul 2013 – pentru o situaţie juridică identică – revizuirea Constituţiei României”, a declarat parlamentarul în cadrul unei conferinţe de presă.

Un alt argument adus de către cei de la PDL are în vedere că nu poate fi invocat faptul că un procent foarte mare de neparticipare la referendum, de maxim 70 la sută, ar reprezenta persoanele care nu sunt interesate de situaţia ţării sau de problematica supusă consultării prin referendum, pentru că atât Curtea Constituţională, cât şi jurisdicţiile europene, au stabilit şi reţinut că şi neparticiparea reprezintă o modalitate de exprimare a unei opţiuni politice de către cetăţeni, chiar dacă aceasta este negativă.

Lucian Bode a mai adus în discuţie amendamentele PDL propuse Comisiei Parlamentare de Revizuire a Constituţiei, cum ar fi: menţinerea pragului actual la referendum; revocarea aleşilor locali şi parlamentari prin referendum; dizolvarea Parlamentului în cazul invalidării referendumului pentru demiterea preşedintelui; deficit bugetar de 3 la sută din PIB; datoria publică a României de maximum 60 la sută din PIB. Cel mai interesant amendament adus de democrat-liberali este legat de alocarea a 5 la sută din PIB pentru educaţie.

În acest sens, PDL a demarat, la nivel naţional, o campanie de strângere de semnături, care se va încheia la finele acestei luni. Potrivit sursei citate, dintr-un target propus de 5.000 de semnături, până vineri, pedeliştii sălăjeni au reuşit să adune circa 1.000. “În condiţiile în care amendamentele PDL vor fi respinse, decizia noastră este aceea de a boicota acest simulacru de revizuire a Constituţiei”, a mai afirmat Lucian Bode.

Sursa: http://www.magazinsalajean.ro/politica/lucian-bode-vom-boicota-acest-simulacru-de-revizuire-a-constitutiei.html

, , , , ,
Meniu