Lucian Bode şi reprezentanţii pălincarilor au susţinut o conferinţă de presă

Deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj, a făcut cunoscut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, ce prevede scutirea de plata accizei pentru cei ce produc pentru consum propriu până la 200 de litri de băuturi tradiţionale şi reducerea la 10 la sută a accizei standard pentru cantităţile mai mari de 200 de litri, a fost depusă la Parlament în această săptămână de către un grup de 48 de deputaţi din toate partidele parlamentare, iniţiativa fiind susţinută şi de asociaţiile producătorilor de pălincă din nordul-vestul ţării.

„Cu sprijinul asociaţiilor producătorilor de pălincă din judeţul Sălaj, din regiunea de Nord-Vest, în această săptămână, alături de alţi 47 de parlamentari, şi aici vreau să fac o precizare – vorbesc de deputaţi de la absolut toate partidele parlamentare – am depus la Parlamentul României o propunere legislativă privind modificare şi completarea Legii 571/2003, privind Codul Fiscal”, a declarat Lucian Bode. Acesta a adăugat că modificările vizează exceptarea de la plata accizei pentru 200 de distilat din fructe, la 50 de grade produs anual, în gospodăriile individuale pentru consum propriu, respectiv reducerea la 10 la sută a accizei standard pentru cantităţile mai mari de 200 de litri.

În categoria produselor care ar putea beneficia de o reducere a accizelor se numără băuturi tradiţionale precum: pălinca, ţuica, horinca, turţul, vinarsul, rachiul de drojdie de vin, rachiul de tescovină, şi rachiul de fructe.

Deputatul a precizat că, începând cu 1 septembrie, producătorii de băuturi tradiţionale trebuie să achite accize mărite, în sumă de 11 lei pentru fiecare litru de băutură până la cantitatea de 100 de litri, respectiv 22 de lei pentru un litru de băutură, dacă se produce mai mult de 100 de litri.

Prezent la conferinţa de presă de joi, Gheorghe Ciocan, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord Vestul României, a subliniat că reducerea la 10 la sută a accizei se justifică prin faptul că randamentul în cazul băuturilor alcoolice obţinute din fructe reprezintă doar a zecea parte din cel obţinut la băuturile alcoolice din cereale. În opinia sa, actualul sistem de accizare ar putea duce la dispariţia unor produse tradiţionale precum pălinca.

“Te naşti, te botezi, te cununi şi mori cu pălinca. Ar fi o crimă să dispară”, a subliniat Gheorghe Ciocan. Acesta a adăugat că o acciză mai mică, dar plătită de mai mulţi producători, ar putea aduce venituri substanţial mai mari la bugetul de stat.

“Eu sper din tot sufletul ca acest demers să fie dezbrăcat de haina politică, şi absolut de toţi parlamentarii, din toate partidele politice, să găsim o formulă astfel încât acest proiect legislativ să treacă”, a conchis Lucian Bode.

Sursa: aici

, , , , ,
Meniu