Lucian Bode: Proiectul USL de descentralizare reprezintă defapt „feudalizarea României”

Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, este de părere că, în loc de descentralizare, USL ar trebui să intituleze acest proiect “feudalizarea României”. “USL nu ar trebui să numească aceste proiect drept descentralizare. Feudalizare este cuvântul potrivit sau, mai concret, proiectul de feudalizare a României. Proiectul USL nu are nimic în comun cu descentralizarea care presupune apropierea deciziei de cetăţean, pentru beneficiul lui”, a declarat Lucian Bode, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă. În acelaşi context, parlamentarul face cunoscut că PDL nu poate fi de acord cu asumarea răspunderii pe un proiect atât de important cum este descentralizarea. “Când are peste 70 la sută dintre parlamentari şi îşi angajează răspunderea, înseamnă că Guvernul Ponta nu are încredere nici măcar în propriii oameni că îl vs trece prin dezbatere parlamentară.

Dacă această descentralizare era făcută având drept obiectiv interesul cetăţeanului, nu al baronului, PDL ar fi fost primul care ar fi susţinut-o. De altfel, proiectul descentralizării marca USL bifează un mare eşec al Guvernului Ponta. Este eşecul reformei administrative şi, ca urmare, al dezvoltării României. Victor Ponta trebuie să recunoască deschis că majoritatea sa de peste 70 la sută a ratat un obiectiv major de dezvoltare a României. Până la urmă, proiectul descentralizării cu care Victor Ponta a venit în Parlament este un dezastru pentru România. A transformat judeţele în feude, în care preşedinţii de consilii Judeţene devin vătafi care taie şi spânzură. Acest proiect îi împroprietăreşte pe baronii locali şi îi desproprietăreşte pe români şi comunităţile locale”, este de părere democrat-liberalul. Acesta a adăugat că descentralizarea propusă de USL este, de fapt, o împărţire a ţării în zone de influenţă PSD şi PNL, în timp ce puterile date “vătafului” judeţean vor deveni instrumente de presiune politică, ce vor afecta direct interesele cetăţeanului: “Astfel, mediul de afaceri trece la mâna Consiliului Judeţean.

Toate avizele şi aprobările de care o firmă are nevoie pot fi folosite drept instrumente de presiune pentru donaţii generoase în an electoral. Apoi, agenţiile descentralizate trec într-o logică de conflict de interese – se subordonează celui pe care trebuie să îl controleze. Cum ar putea Agenţia de Mediu, spre exemplu, să evalueze un proiect dezvoltat de CJ? Absolut favorabil, în epoca USL, pentru că, altfel, responsabilii Agenţiei de Mediu sunt demişi de acelaşi Consiliu Judeţean. De asemenea, primarii care nu poartă culoarea preşedintelui CJ vor fi discriminaţi în alocarea de fonduri şi vor fi supuşi unor presiuni enorme dacă au proiecte pentru comunitatea lor ce trebuie aprobate, obligatoriu, de acelaşi CJ. Şi, nu în ultimul rând, toţi angajaţii din structurile descentralizate vor ajunge la mâna consiliilor judeţene.

Execuţi comanda politică, bine. Nu o execuţi, te demit!„.

În altă ordine de idei, Lucian Bode atrage atenţia asupra faptului că bugetul propus de USL pentru anul 2014 este un buget electoral, fiind axat pe satisfacerea clientelei de partid şi nu pe nevoile economiei. “În 2014, vom avea un buget eminamente de stânga, prin care jumătate din bani sunt alocaţi către salariile bugetarilor, către pensii şi către asistenţa socială. În 2014, bugetul alocat investiţiilor este mai mic decât cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului român. Nealocând fonduri pentru investiţii, nu putem spera la crearea de locuri de muncă. Anul 2014 va fi anul taxelor şi impozitelor, astfel că, în afara celor 32 de taxe noi introduse deja în 2013, românii vor avea parte, în 2014, de impozit local majorat, impozit pe construcţii speciale, CAS la chirii şi, sunt convins, că surprizele USL pentru români nu se vor opri aici”, a arătat deputatul sălăjean.


În ceea ce priveşte judeţul Sălaj, Lucian Bode susţine că, din păcate, la cum arată propunerea de buget, în anul 2014, sălăjenii vor fi tot în opozitie, la fel ca şi în 2013. Parlamentarul a făcut cunoscut, astfel, că alocările pentru Sălaj sunt, la toate capitolele, mai mici decat în 2013, fapt ce l-a determinat să le mulţumească ironic celor de la USL. “Cu USL la putere, şi în 2014, Sălajul va fi în opoziţie. Cu toate acestea, aşa cum am procedat şi anul trecut, am depus 106 amendamente la Legea bugetului pentru 2014. Sunt curios să văd cum vor fi abordate aceste amendamente de către parlamentarii sălăjeni aflaţi la putere”, a încheiat deputatul PDL.


Preşedintele PDL Zalău, Claudiu Bârsan, a anunţat, de asemenea, că miercuri va avea loc Conferinţa de alegeri a democrat-liberalilor zălăuani. Potrivit acestuia, principalul punct pe ordinea de zi a evenimentului va fi legat de alegerea membrilor Biroului Permanent Municipal. Cu această ocazie, Claudiu Bârsan a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al PDL Zalău.

Sursa aici

, , , , , , , ,
Meniu