Bode: Prețul energiei este stabilit de ANRE, nu de Ponta. Jocul politic făcut pe acest subiect îl descalifică

Victor Ponta minte conștient și deliberat în legătură cu creșterea prețului la energie începând cu 1 aprilie. Victor Ponta știe foarte bine că nu el decide cu cât crește prețul la energie ci Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Iar ANRE a anunțat deja că prețul nu va crește cu mai mult de un procent.

„Jocul politic făcut de Victor Ponta este cinic și descalificant pentru un premier. Mizează pe inducerea unei stări de panică în rândul românilor lansând în spațiul public minciuni cu care vrea să își mascheze propria incompetență și rea intenție”, consideră Lucian Bode, ministru al energiei în Guvernul Alternativă al PDL.

Lucian Bode atrage atenția că pe subiectul certificatelor verzi Victor Ponta minte prin omisiune. ‘Premierul Ponta a înșirat multe minciuni miercuri, legat de subiectul energiei regenerabile. El spune că a notificat Comisia Europeană în legătură cu schimbarea legislației românești privind certificatele verzi. Dar realitatea este că Guvernul nu poate notifica Comisia ci numai Consiliul Concurenței. Iar Consiliul Concurenței a făcut apeluri publice repetate la Ministerul Economiei și Departamentul pentru energie să trimită documentația necesară notificării Comisiei. Acest lucru nu s-a întâmplat’, spune fostul ministru al economiei, Lucian Bode.

De altfel, Victor Ponta s-a dat singur de gol că notificarea inutilă făcută de Guvern Comisiei Europene a fost un gest făcut de dragul de a fi făcut. ‘Victor Ponta ne-a spus astăzi că așa zisa notificare a Comisiei Europene a fost făcută în august 2013, adică la două luni distanță de aprobarea prin ordonanță de urgență a modificărilor la legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Cu alte cuvinte, Victor Ponta a făcut cu Comisia Europeană un joc neserios, tipic premierului de altfel’, spune Lucian Bode.

Incompetența sau interesele ascunse ale lui Victor Ponta și ale fostului șef al departamentului pentru energie, Constantin Niță, produc efecte negative în lanț în România:

1. Piața energiei regenerabile este în haos, băncile nu mai dau credite celor care dezvoltă astfel de afaceri.

2. Consumatorii industriali sunt nemulțumiți că, în ciuda asigurărilor date de guvernanți, factura la energie nu scade după aplicarea ordonanței de urgență 57/2013

3. România riscă declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene pentru că nu a respectat procedurile.

PDL îi cere premierului Ponta să nu mai mintă pe tema certificatelor verzi, să își recunoască propria incompetență și să înceteze campania de dezinformare la care îi supune pe români în ce privește prețul energiei începând cu 1 aprilie.

Sursa: aici

, , , , , , , ,
Meniu