Bode, PDL: „Comisia pentru Roşia Montană nu poate decide asupra oportunităţii exploatării”

Comisia parlamentară specială constituită pentru analiza proiectului de lege privind Roşia Montană nu poate decide asupra oportunităţii exploatării, iar constituirea acesteia nu va face decât să tergiverseze luarea unei decizii în ce priveşte legea, în opinia deputatului PDL Lucian Bode, preşedintele democrat liberalilor sălăjeni.

„Trimiterea acestui proiect în parlament precum şi constituirea comisiei parlamentare, în opinia noastră, nu va face altceva decât să tergiverseze luarea unei decizii în ce priveşte acest proiect. Mai mult, ştim foarte clar, o comisie parlamentară nu poate decide asupra oportunităţii exploatării de la Roşia Montana. Încă o dată, această comisie nu are această cădere, să decidă oportunitatea. Comisia decide, cel mult, modificarea legislaţiei. (…) Nu cred că aceasta era soluţia pe care o aşteptau nici cei care sunt pentru proiect şi nici cei care sunt împotriva acestuia, pentru că, prin această metodă combinată, a reuşit să-i supere pe toţi”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarul democrat liberal.

Acesta a adăugat că proiectul ar trebui analizat pe trei paliere – politic, economic şi social şi că, pentru România, ar fi bine ca acest proiect să se pună în practică.

„Pentru România ar fi foarte bine ca proiectul Roşia Montană să se realizeze, dar nu acesta. Nu acesta care are atâtea şi atâtea lipsuri. Nu vorbesc de neconstituţionalitate, vorbesc de lipsa unor acorduri: acordul de mediu, cel mai important. România cred că ar trebui să privească la rece pe trei paliere: pe un palier politic, dar nu aşa pătimaş, cum se întâmplă şi de o parte şi de alta – politicul ar trebui să asigure o dezbatere corectă şi transparentă (…); pe un palier economic, unde cu regret spun, Ministerul Economiei, respectiv Ministerul de Finanţe, principalii vectori ai acestei componente economice, tac, nu spun nimic; tot pe acest palier ar trebui să luăm şi să ascultăm punctul de vedere al specialiştilor (…); cea de-a treia componentă, socială – este absolut obligatoriu ca orice politician să ţină seama de vocea străzii”, a precizat Lucian Bode.

Fost ministru al Economiei în cabinetul Ungureanu, liderul PDL Sălaj s-a declarat de acord cu exploatarea aurului de la Roşia Montană, cu condiţia respectării a minim două condiţii: a celor de mediu şi a celor care vizează protecţia populaţiei.

Sursa: aici

, , , , , ,
Meniu