Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a susținut, săptămâna trecută, că sectorul energetic din România a fost ”runiat de mafia PSD-istă”, acesta acuzându-l pe Constantin Niță, ministru când la Energie, când la Economie, că nu a făcut altceva decât să își asigure controlul asupra companiilor energetice de stat. Mai mult, Bode critică directorii impuși pe criterii politice, exemplul fostului ministru fiind legat de Complexul Energetic Hunedoara.
În moțiunea simplă dezbătută săptămâna trecută, ”Sectorul energetic, ruinat de mafia PSD-istă”, fostul ministru al Economiei a arătat că una dintre cele mai aprige dispute din interiorul USL ”a avut ca miză sectorul energetic”. Bode a arătat că, de fapt, ministrul Niță a ratat toate proiectele strategice ale României și nu există încă o strategie guvernamentală în ceea ce privește sectorul energetic.
”Acum, distinsul domn ministru Niţă s-a ascuns la Ministerul Economiei şi vrea să ne convingă că nu a fost niciun minut responsabil de soarta sectorului energetic din România şi că nu va fi nici pe viitor. Mai mult, a doua zi, aşa cum bine ştiţi, după ce a ajuns ministrul economiei în Guvernul Ponta 3, a început să-şi tragă între competenţe toate cele ce luase de la acest minister, pe vremea când era ministru delegat pentru energie. Domnul ministru Niţă a fost şi este responsabil pentru soarta sectorului energetic, oricum s-ar vopsi şi oricum îi va spune coaliţiei de guvernare. Domnul ministru Niţă este, ca ministru al economiei, după cum bine a spus şi Domnia Sa, coordonatorul Departamentului pentru energie şi responsabilul principal”, a arătat Bode la momentul citirii moțiunii simple.
Potrivit fostului ministru, la acest moment nu se știe ce fel de energie îşi propune să producă România strategia energetic promisă de ministrul Niță nefiind începută.
”Promisiunile domnului ministru au fost multe şi, ascultându-le, chiar am fi putut să credem că sistemul energetic se va dezvolta. Promitea domnul ministru Niţă o nouă strategie energetică, iar după aceea investiţiile curgeau cu nemiluita: investiţii în minerit, investiţii în modernizarea centralelor termice, investiţii în zona hidro, investiţii în zona nucleară, investiţii în sistemul de transport al energiei şi al gazelor naturale şi câte şi mai câte. Îl întrebăm pe domnul ministru Niţă, azi, după 2 ani de guvernare, câte din aceste proiecte s-au demarat? Răspunsul dumnealui va fi că toate sunt în curs de promovare. Răspunsul corect îl ştim cu toţii, dragi colegi: niciunul”, a mai arătat Bode.
Din cauza lipsei strategiei apare și ”starea critică a sistemului energetic naţional, a companiilor producătoare de energie, în special a celor pe cărbune”. Bode a blamat numirea directorilor pe criteria politice, susținând , printre altele, că ministrul nu știe situația CEH și că actualul director general al complexului, Daniel Anronache, nu a fost analizat din punct de vedere profesional.
”Vorbea domnul ministru Niţă despre modernizarea minelor de cărbune din Valea Jiului încă de anul trecut. În acest sens nu s-a întamplat nimic, iar Complexul Energetic Hunedoara se afundă în datorii la stat, datorii comerciale. Oare Domnia Sa cunoaşte situaţia reală a Complexului Energetic Hunedoara sau ştie numai ceea ce i se prezintă de domnul director general Andronache, un director promovat pe criterii politice, fără o analiză a performanţelor sale la MINVEST Deva, companie falimentară. Sau poate au contat numai implicaţiile domnului director general în promovarea proiectului Roşia Montană”, mai spunea fostul ministru al Economiei.
În ceea ce privește termocentralele, ”atât cele din Gorj, cât şi cele din Hunedoara, au programele de conformare de mediu scadente”.
”Ce se întâmplă domnule ministru, le închidem? (…)Cum privatizaţi, domnule ministru, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, când aceste companii sunt într-o situaţie financiară precară? Cum le atrageţi în proiecte de investiţii, cu ce fonduri? (…)Domnule ministru, Singura sarcină a dumneavoastră a fost monopolizarea sectorului energetic de către PSD (…) Genetic, PSD este programat să controleze tot, să fure tot! Este ca un bolnav congenital. Pur şi simplu nu se pot abţine! Legile, regulile sunt pentru alţii, nu pentru PSD! ”, se mai arăta în moțiune.
Decredibilizarea companiilor românești în pragul privatizărilor, nu face decât ”să demonstreze ce se întâmplă când populezi Consiliile de Administraţie cu oameni a căror singură recomandare este carnetul de partid”. Bode a dat exemplu de la Complexul Energetic Oltenia, la Nuclearelectrica, la Electrica”, tot sistemul energetic al României fiind ”populat nu de manageri profesionişti, ci de soli şi pioni ai miniştrilor USL puşi acolo să îşi umple buzunarele şi puşculiţa de partid”. Corupția din companii nu a fost nici ea uitată, exemplu în acest sens a fost dat, printre altele, licitația de transport cărbune de la CEO, în urma căreia a fost arestat Gruia Stoica.
”Să nu care cumva să credeţi, doamnelor şi domnilor deputaţi, domnule ministru, că flagelul corupţiei a atins doar Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Ne-am oprit la cele două exemple, fascinaţi fiind, într-adevăr, de modul extrem de “transparent” în care îşi împărţeau şpaga. Dar exemplele sunt nenumărate: REMIN Baia Mare, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz şi exemplele ar putea continua”, a mai spus Bode.
Fostul ministru a afirmat că Niţă ”a transformat guvernanţa corporativă în lupta pentru ciolan”.
Constantin Niță, actualul ministru al Economie, care vrea la acest minister companiile ce anul trecut au fost transferate la Energie (department pe care l-a condus până la ruperea USL) a luat și el cuvântul precizând, printre altele, că anul trecut eforturile minsiterului s-au concentrate pe ”identificarea unor potenţiali investitori pentru aceste centrale (termocentrale-n.r.).
”Ne vorbeaţi despre Centrala de la Deva. Desigur că acolo s-a acţionat cum s-a putut, pe baza legilor în vigoare. S-a făcut o licitaţie, au câştigat partenerii chinezi, se negociază contractul de furnizare a echipamentelor pe baza unui credit furnizor. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cele patru mine. Aşa cum bine ştiţi, din 1982 nu s-a făcut nicio investiţie în minele din România – o investiţie serioasă, care să permită creşterea productivităţii muncii şi să scoatem cărbune la un preţ care să permită centralei de la Deva să vândă energia electrică la un preţ competitiv. (…) De asemenea, la Paroşeni, investiţie de 70 de milioane de euro, care a fost începută anul trecut tot pentru instalaţia de desulfurare. Deci, iată sunt realizări pe care îmi pare rău, trebuie să le trec în dreptul meu şi minus în anii de guvernare ai dumneavoastră”, a spus ministrul Niță.
Primele două realizări amintite de Constantin Niţă nu sunt încă finalizate. Nici chinezii la Mintia, nici polonezii în Valea Jiului nu au intrat în linie dreaptă cu investiţiile amintite. Pe româneşte, se lucrează la licitaţii încă.
Complexul Energetic Hunedoara, înființat la 1 noiembrie 2012 din termocentralele Mintia și Paroșeni la care au fuzionat, în august anul trecut și cele patru mine viabile, este în criză economică. Datoriile structurii energetice sunt mari și tot mai multă lume vorbește de insolvența acestui mamut energetic, la care investițiile au rămas la stadiul de promisiuni.