Întâlnire de lucru cu vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Valori și Transparență

Situația la nivel internațional este în continuare complicată, fiind profund marcată de o serie de crize suprapuse și amplificată de agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, eveniment care a influențat foarte mult contextul social, economic și securitar la nivel european și internațional deopotrivă.

Plecând de la premisa că una din lecțiile cele mai importante ale pandemiei este că suntem mai eficienți dacă ne coordonăm și acționăm împreună, am avut astăzi o întrevedere cu doamna Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru Valori și Transparență, ca parte a vizitei oficiale pe care domnia sa o derulează în România în aceste zile.

În cadrul discuțiilor avute, am constatat admirația doamnei vicepreședinte Jourová pentru modul în care autoritățile române gestionează efectele crizei generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și importanța sprijinului pe care Ministerul Afacerilor Interne îl acordă funcționării Parchetului European (EPPO), precum și gestionării situațiilor în care jurnaliștii au fost amenințați sau intimidați.

Susțin utilizarea la maxim a cadrului juridic european și a instrumentelor puse la dispoziție prin intermediul acestuia pentru a sprijini cooperarea la nivel european în domeniul aplicării legii. Concret, în ceea ce privește sprijinul acordat de România pentru investigațiile Parchetului European, suntem printre primele state membre ale Uniunii Europene care au convenit să avanseze și să stabilească o colaborare mai strânsă cu Parchetul European.

În acest context, i-am transmis oficialului european faptul că în perioada imediat următoare vor fi detașați de la Ministerul Afacerilor Interne mai mulți polițiști în cadrul structurii de parchet destinate sprijinirii activității Parchetului European și i-am prezentat exemple concrete privind activitățile recente derulate de polițiștii români sub coordonarea procurorilor europeni.

Referitor la managementul refugiaților din Ucraina și măsurile de integrare a acestora, i-am prezentat doamnei vicepreședinte Jourová acțiunile concrete pe care România le-a întreprins în planul asistenței umanitare și în ceea ce privește asigurarea securității la frontiere, evidențiind faptul că efortul de sprijinire a refugiaților ucraineni este substanțial, în continuă desfășurare, și implică resurse importante din partea statului român.

Nu în ultimul rând, am subliniat implicarea exemplară alături de instituțiile statului român a societății civile și a mediului privat.

, , , ,
Meniu