Lucian Bode: “Scutirea marilor consumatori de energie de la plata certificatelor verzi a fost amânată”

Incompetenţa Guvernului Ponta loveşte din nou. Lucian Bode: „Scutirea marilor consumatori de energie de la plata certificatelor verzi a fost amânată. Guvernul Ponta a vândut o gogoriţă pentru că o astfel de decizie nu se poate lua fără acceptul Comisiei Europene”.

Guvernul Ponta a amânat termenul de intrare în vigoare a scutirii de la plata cotei obligatorii de certificate verzi de către marii consumatori de energie electrică din România. Practic, încă din luna mai, când Guvernul Ponta îşi anunţa intenţia de a scuti parţial, vreme de 10 ani, 300 de mari consumatori de energie de la plata certificatelor verzi, am spus clar că un astfel de ajutor de stat nu poate fi aprobat fără acceptul Comisiei Europene. Nici măcar solicitarea de explicaţii, sosită de la Comisie, la începutul lunii iunie nu a oprit Guvernul Ponta să dea hotărârea de guvern în luna iulie cu termen de aplicare 1 august. Acum, lovit de propria incompetenţă şi de propriile minciuni, Guvernul Ponta se vede nevoit să amâne intrarea în vigoare a măsurii până pe 1 octombrie.

Cu alte cuvinte, Guvernul Ponta a vândut o gogoriţă pentru că o astfel de decizie nu se poate lua fără acceptul Comisiei Europene, pentru că vorbim de un ajutor de stat de aproximativ 750 milioane de euro. Comisia Europeană și românii nu știu nici în acest moment cine va suporta plata celor 750 milioane de euro. Dacă suma este acoperită din bugetul de stat, atunci vorbim despre un ajutor de stat. Dacă cele 750 de milioane vor fi acoperite de către ceilalți consumatori de energie electrică, atunci înseamnă că vor plăti toți românii direct, prin facturile pe care le plătesc.

În concluzie, guvernul Ponta și-a dovedit încă o dată incompetența, încercând să mute toate deciziile cu iz electoral la începutul lunii octombrie 2014, adică exact la începutul campaniei electorale. De asemenea, ne surprinde neplăcut faptul ca ministrul energiei, domnul Răzvan Nicolescu, nu ține cont de procedurile Comisiei Europene și propune adoptarea unei HG fără avizul CE, obligatoriu în acest caz.

Lucian Bode, Deputat PDL.

, , , , , , , , , , ,
Meniu