Guvernul PSD dă dovadă de neprofesionalism în domeniul liberalizării prețului la gazele naturale pentru populație

Partidul Național Liberal consideră că procesul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale trebuie implementat cu prudență și în mod profesionist.

Atragem atenția că acest proces al liberalizării trebuie realizat într-o manieră care să promoveze interesul României și al cetățenilor săi.

Acest proces nu a fost inițiat în detrimentul consumatorului, ci este conturat mai degrabă în jurul beneficiilor pe care aceștia le pot obține având acces la o gamă de servicii diversificate și de calitate, sustenabile și mult mai accesibile.

Prin urmare, Partidul Național Liberal solicită Guvernului Grindeanu următoarele:

  1. Pregătirea unui set de măsuri prin care să atenueze efectiv impactul asupra consumatorilor casnici, fără a abdica de la principiile ce guvernează piața liberă.
  2.  Să prezinte public și de urgență impactul asupra populației generat de creșterea prețului la gaze începând cu data de 1 aprilie 2017, ca urmare a calendarului de liberalizare.
  3. Să dovedească că este cu adevărat preocupat de soarta celor 4 milioane de consumatori casnici și, prin urmare, să nu tolereze și să încurajeze înțelegeri ascunse ale căror efecte se vor răsfrânge asupra populației.
  4.  Crearea unui grup interministerial de lucru în coordonarea Prim-Ministrului Grindeanu și a vicepremierului Sevil Shhaideh (funcție ce are autoritățile locale în coordonare) constituit din Ministrul Muncii, Ministrul Finanțelor, Președintele ANRE și Ministerul Energiei care să elaboreze cadrul legal prin care să se definească (identifice) consumatorul vulnerabil, precum și schema de ajutor acordată, astfel încât acesta să nu fie afectat de o eventuală creștere a prețului la gaze în perioada următoare.
  5. Trimiterea de urgență în Parlament pentru dezbatere și adoptare a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2016-2030, document în care un punct important îl reprezintă definirea și clarificarea aspectelor legate de consumatorul vulnerabil.
  6. Publicarea corespondenței dintre Guvern și Comisia Europeană pe tema închiderii procedurii de infringement pentru asigurarea transparenței și eliminarea suspiciunilor potrivit cărora interese suspecte au ghidat această negociere.

Considerăm că modul neprofesionist în care Guvernul PSD tratează această temă majoră ne creează o vulnerabilitate și riscă să afecteze proiecte energetice majore în care România este angrenată. Proiectul gazoductului BRUA este unul dintre ele, pentru care România are aprobată o finanțare de 180 de milioane de euro și care ne aduce vizibilitate, fiind totodată o carte de vizită importantă pentru noi ca țară poziționându-ne ca actor relevant în regiune.

Este necesar ca orice decizie viitoare a guvernului pe problematica liberalizării prețului la gaze naturale să fie luată în urma unei analize temeinice, în mod transparent și responsabil față de cetățeni, astfel încât să evităm o procedură de infringement din partea Comisiei Europene sau blocarea unor proiecte regionale energetice strategice.

Sursa foto: www.economica.net

, , ,
Meniu