Guvernul Grindeanu mimează preocuparea pentru cetățeni

În ciuda numeroaselor reacții publice și solicitări adresate Guvernului pe tema liberalizării prețului la gazele naturale pentru populație, începând de sâmbătă, 1 aprilie, Guvernul a dat undă verde acestui proces fără explicații prea multe, fără studiile de impact solicitate de către Partidul Național Liberal, care în urmă cu două săptămâni atrăgea atenția Guvernului Grindeanu că orice decizie luată în acest sens trebuie să răspundă criteriilor de transparență și responsabilitate.

Iată dovada că pentru acest Guvern definirea consumatorului vulnerabil nu reprezintă o prioritate, iată dovada că Strategia Energetică a României pentru perioada 2016-2030 va rămâne la nesfârșit un document de lucru neasumat și amânat până când interesele de partid o vor cere.

Domnul ministru al Energiei, Toma Petcu, care s-a făcut remarcat mai mult prin tăcere pe acest subiect, a ieșit ieri și a tras concluziile: nu există argumente tehnice pentru o amânare.

Dar vă întreb, domnule ministru, profesionalism, transparență și responsabilitate există în Guvernul din care faceți parte?

Se pare că nu! Pentru că nu a existat o dezbatere publică reală pe acest subiect, pentru că nu a fost prezentată corespondența dintre autorități și Comisia Europeană care rămâne in continuare la sertar, dar este mereu invocată în susținerea deciziei de liberalizare.

Deși se dau asigurări că, în urma acestei decizii, nu va exista un impact major asupra prețului la gaze pentru populație, PNL va monitoriza evoluțiile din piață și va sancționa orice derapaj, somând Guvernul să abordeze problematica consumatorului vulnerabil care nu mai suportă amânare. Faptul că decizia de liberalizare a prețului la gaze naturale pentru populație s-a luat înainte să fie rezolvată această problemă, demonstrează lipsa de viziune a actualului ministru și modul haotic de acțiune al întregului Guvern.

În concluzie, Guvernul Grindeanu a abdicat de la principiile care guvernează piața liberă, principii care odată implementate ar fi putut duce la scăderea facturii la gaze naturale pentru populație, preferând în schimb să stabilească netransparent și arbitrar o formulă de calcul a tarifului final, în detrimentul consumatorilor casnici.

Sursa foto: www.mediafax.ro

, , , , , ,
Meniu