Gravitatea situației din Afganistan necesită un răspuns puternic și concertat

România va rămâne angajată solidar împreună cu partenerii săi pentru a implementa cele mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză.

Am participat astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, secțiunea afaceri interne, organizată de Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea a fost convocată pe fondul recentelor evenimente din Afganistan, cu scopul de a stabili o abordare comună cu privire la potențialele implicații asupra securității și migrației la nivelul Uniunii Europene.

Schimbarea de regim din Afganistan va avea consecințe multiple în planul securității. În context, am subliniat necesitatea protejării frontierei externe a UE, precum și nevoia de identificare a celor mai bune soluții pentru gestionarea unei posibile creșteri a fluxurilor migratorii spre UE. De asemenea, am evidențiat măsurile care vor fi întreprinse la nivel național pentru abordarea integrată a fenomenului migraționist.

România și-a exprimat solidaritatea, disponibilitatea de cooperare și sprijinul în gestionarea provocărilor legate de securitatea cetățenilor europeni și a celor aflați în nevoie de protecție. Alături de statele membre vom face tot posibilul pentru a ne asigura că situația din Afganistan nu va genera noi amenințări la adresa Uniunii Europene, deoarece securitatea cetățenilor noștri este prioritară.

La finalul reuniunii, am adoptat declarația Consiliului privind situația din Afganistan prin care au fost agreate liniile comune asupra răspunsului solidar al UE și pașii de urmat în contextul actual.

, , ,
Meniu