Camera Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi Propunerea legislativă privind măsurile necesare implementării proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei de transport Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).
În viziunea PNL, prin adoptarea acestui act normativ, toate proiectele de interes comun stabilite la nivelul UE, ce urmează a fi implementate pe teritoriul României, inclusiv proiecte de transport gaze naturale extrase din Marea Neagră, beneficiază începând de astăzi de o legislație clară și predictibilă.
PNL, în calitate de co-inițiator al proiectului, a subliniat în nenumărate rânduri beneficiile economico-sociale și mai ales importanța strategică a acestui proiect 100% românesc, gestionat de operatorul național de transport gaze naturale SNTGN Transgaz SA.
Pe teritoriul României gazoductul va traversa 11 județe, respectiv 528 de km pe traseul Giurgiu – Arad, și va permite transportul bidirecțional a 1,5 mld. mc/an gaze naturale înspre/dinspre Bulgaria și de 4,4 mld. mc/an înspre/dinspre Ungaria. De menționat este faptul că prin construirea gazoductului se are în vedere respectarea dreptului la proprietate și a obligațiilor de mediu pe care România, ca stat membru al UE, și le-a asumat.
În mod concret, implementarea BRUA înseamnă garanția că țările din Europa Centrală și de Sud-Est vor avea acces la cel puțin trei surse diferite de energie, generând creșterea nivelului de securitate energetică a României prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.
BRUA presupune investiții de circa 550 milioane de EURO până în 2020 din care 179 de milioane sunt deja asigurate de către Comisia Europeană, în baza unui acord semnat în data de 9 septembrie 2016. În plus prin implementarea BRUA se creează mii de locuri de muncă și se deschid oportunități economice semnificative. România poate găzdui în viitor o Bursă Regională a Gazelor Naturale, jucând astfel un rol important în viitoare proiecte energetice regionale.
După o serie de eșecuri răsunătoare pentru România, printre care se numără proiectele NABUCCO și AGRI sau cablul submarin de transport energie electrică România-Turcia, soldate cu zeci de milioane de EURO cheltuiți și zero rezultate, prin votul de astăzi, parlamentarii au pus o cărămidă importantă la definirea intereselor României din regiune!