Fostul ministru Bode: „România, jucător strategic pe piaţa de energie în Statele Unite ale Europei”

Prezent la Bucharest Forum / Energy, deputatul Lucian Bode a declarat că, în următorii zece ani, România trebuie să devină un jucător strategic pe piața de energie, în cadrul Statelor Unite ale Europei.

Fostul ministru al Economiei a arătat că țara noastră poate valorifica relevanța eurostrategică a Dunării prin atragerea de finanțări europene pentru proiecte majore de energie pe Strategia UE pentru Regiunea Dunării, precum și prin identificarea unei forme de organizare administrativă a Regiunii Dunării care să maximizeze șansele României de accesare a fondurilor europene.

Deputatul PDL, Lucian Bode, a vorbit astăzi, 24 mai 2013, la Bucharest Forum / Energy, despre oportunitățile componentei de energie a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). În opinia acestuia, România s-ar putea număra printre beneficiarii importanți ai avantajelor economice pe care le au țările riverane Dunării.

Cu acest prilej, Lucian Bode a adus în atenția experților români și străini prezenți la forum, o serie de provocări la care țara noastră trebuie să răspundă pentru a deveni jucător strategic regional în domeniul energiei. Printre acestea se numără și: regândirea axei de energie din SUERD, în contextul recentelor evoluții energetice la Marea Neagră; consolidarea unei SUERD II și a Sinergiei la Marea Neagră în scopul diversificării rutelor europene de alimentare cu gaz (în special pe relația cu mari producători și deținători de rezerve certe din Orientul Mijlociu); opțiunea pentru un dialog extins SUERD II, Sinergia Mării Negre și Turcia; identificarea, în contextul discuțiilor naționale despre regionalizare, a unei forme de organizare administrativă a Regiunii Dunării care să maximizeze șansele României de accesare a fondurilor europene.

Lucian Bode a mai arătat că ”ne apropiem de momentul în care România, alături de alte țări membre, trebuie sa aleagă, fie și temporar, un raport optim între necesarul de energie din surse regenerabile și nivelul de suportabilitate al cetățenilor și al industriei”.

Întrebat ce temă ar propune pentru Bucharest Forum / Energy în 2023, Lucian Bode a răspuns: „Rolul României ca jucător strategic pe piața energetică din regiune, în cadrul Statelor Unite ale Europei„.

Sursa: AICI

, , ,
Meniu