Fostul ministru al Economiei Lucian Bode a criticat în termeni deosebit de duri eşuarea proiectului Nabucco. Acesta a afirmat că USL a fost incapabil de a gestiona un proiect geostrategic deosebit de important pentru România şi a amintit că doar în urmă cu câteva săptămâni, miniştrii Energiei, Economiei şi de Externe nu au participat la o întâlnire pe această temă ce s-a desfăşurat la Bratislava.
„Din păcate, proiectul Nabucco a eşuat. Suntem în faţa celui mai răsunător succes diplomatic din ultimii 20 de ani ai Federaţiei Ruse şi în faţa unui eşec lamentabil al actualilor guvernanţi care îşi arată incapacitatea de a guverna în interesul României şi de a gestiona proiectele geostrategice aşa cum este proiectul Nabucco. România pierde dincolo de obiectivele pentru care era proiectat Nabucco şi anume gazul azer ieftin şi investiţii de 1,5 miliarde de euro de care ţara noastră ar fi beneficiat ca ţară de tranzit”, a precizat acesta.
Fostul ministru al Economiei a criticat şi modul în care situaţia a fost gestionată de către miniştrii responsabili pe acest domeniu.
„Săptămâna trecută la Bratislava a avut loc o întâlnire a statelor din Europa Centrală şi de Sud-Est interesaţi de această magistrală. La aceasta ar fi trebuit să meargă Ministrul Economiei, Ministrul Energiei şi Ministerul de Externe, dar ei nu au participat. Componenta economică a proiectului Nabucco era una net superioară TAP (Trans-Adriatic Pipeline), dar decizia fiind una politică, răspunderea nu poate fi decât una politică. Ministrul Energiei, al Economiei şi al Afacerilor Externe trebuie să spună care sunt motivele politice pentru care proiectul a eşuat”, a mai spus Bode.
Lucian Bode a mai precizat că principalii beneficiari ai eşecului proiectului Nabucco sunt Federaţia Rusă şi SUA.
„Federaţia Rusă prin Gazprom a fost principalul adversar al proiectului Nabucco. Şi nu în ultimul rând este vorba şi despre SUA. România nu mai are alternativa gazului ieftin, are doar gazul scump de la Gazprom sau Chevron, compania SUA. Remarc incapacitatea guvernului USL de a gestiona un proiect geostrategic de importanţă majoră pentru România”, a mai spus fostul ministru al Economiei.
Consorţiul care operează exploatarea de la Şah Deniz din Azerbaidjan a optat pentru o altă rută de export către Europa, decât Nabucco West, a informat grupul OMV cu puţin timp în urmă.
„Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu”, se arată în comunicatul OMV.
Sursa: aici