Forumul Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est

Acestea sunt domeniile in care s-au semnat diverse intelegeri/memorandumuri/scrisori de confort intre Romania si China:

  1. Nuclear
  • Memorandum de Intelegere intre Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare 
  • Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN)
  1. Termo
  • Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia
  • Intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva 
  1. Hidro 
  • Scrisoare de Confort Tarnita
  1. Energie
  • Acord intre MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export.

Salut organizarea acestui forum economic la Bucuresti care inseamna defapt continuarea eforturilor si demersurilor de cooperare intre Romania si China incepute de guvernul PDL.

Guvernul PDL a avut contacte la cel mai inalt nivel cu guvernul de la Beijing, materializate in cadrul vizitei delegatiei PM Emil Boc in anul 2011, prin memorandumuri, scrisori de confort si alte intelegeri bilaterale.

Dintre proiectele de parteneriat dedicate proiectelor de energie pe care Guvernul PDL le-a dezvoltat impreuna cu oficialii chinezi enumeram:

  • Proiectul de la Rovinari (contractat cu o societate din China), pe care l-am regasit zilele acestea pe agenda oficialilor romani.
  • Proiectele Tarnita-Lapustesti, Cernavoda 3 si 4, Doicesti, Deva S.A. Toate aceste intelegeri au fost oprite de catre Guvernul USL in diferite stadii, ne bucuram insa de faptul ca le-au readus pe agenda de prioritati.
  • Cernavoda 3 si 4 nu se poate realiza decat pe tehnologia candu (la fel ca si 1 si 2). In acest moment grupurile 3 si 4 sunt realizate in proportie de 15-20%, PT este de asemenea realizat tot pe tehnologii candu. Au fost multe companii care ne-au propus realizarea grupurilor 3 si 4, cu conditia sa acceptam inlocuirea tehnologiei candu cu tehnologia lor. Acest lucru ar fi o mare eroare, dincolo de banii cheltuiti de Romania pana in acest moment;
  • Tarnita, daca Hidroelectrica nu va fi majoritara in proiect, in opinia mea, proiectul nu se va putea implementa. In contextul cresterii si diversificarii productiei de energie electrica si scaderii drastice a consumului, poate ar fi interesant de analizata oportunitatea acestei investitii!!!

Dupa cum bine stim, memorandumurile nu tin loc de contracte ferme, sunt garantii politice pentru realizarea unor business-uri; de aceea putem considera aceste acorduri ca fiind niste DEZIDERATE ale celor doua guverne. Iar cum guvernul USL este caraterizat de inconsecventa nu imi pun mari sperante in evolutia acestor proiecte in perioada urmatoare.

, , , , , , , , ,
Meniu