Efectele dezastruoase ale impozitului pentru construcții speciale, celebra taxă pe stâlp

Prin introducerea impozitului pentru constructii speciale, binecunoscuta „taxă pe stâlp” se sfidează, încă o dată, inteligenţa românilor, atât prin inconsecvenţă şi minciună, dar, mai ales, prin faptul că acest impozit va împovăra toti cetăţenii contribuabili. Este una dintre iluziile cu care Guvernul mincinos a încercat să-i păcălească pe români, dând cu o mână, dar luând şi mai aprig cu cealaltă.

În contextul în care avem cel mai mic nivel de investiții din istoria recentă a României, noul impozit pe constructii reprezintă de fapt un impozit pe investiţii. Măsura afectează atât plătitorul direct din sectoare precum energie, agricultură, telecomunicaţii, utilităţi, retail, transport sau infrastructură, dar şi pe consumatorul final şi ar putea duce, totodată, la eşecul unor viitoare privatizări.

Deşi Guvernul nu a realizat în prealabil o analiză de impact asupra economiei reale în urma aplicării taxei pe construcţii speciale, Ministerul Finaţelor se aşteaptă ca veniturile la bugetul de stat sa crească cu 488 milioane lei, în urma încasării acestei taxe.

Reprezentanţii mediului privat estimează, însă, un nivel mult mai mare a veniturilor la bugetul de stat în urma colectării taxei pe construcţii speciale. Astfel Fondul Proprietatea estimează că statul va încasa din aceasta taxă între 700 milioane lei şi 900 milioane lei, peste suma avansată de autorităţi, iar Consiliul Fiscal ia în calcul un impact mai mult decât triplu faţă de suma din proiectul de buget.

Şi, în scenariul în care suma estimată de Guvern s-ar ridica la valori mai mari decât cele avansate, economia va fi afectată prin neefectuarea unor investiţii, cu o sumă mai mare decât estimările de colectare avansate de autorităţi.

Astfel, vor creşte veniturile la bugetul de stat, dar preţul plătit este ruinarea mediului de afaceri, stoparea investiţiilor, iar efectul final, prin creşterea în lanţ a preţurilor se va răsfrânge asupra consumatorului final.

Este inacceptabilă introducerea taxei pe construcții speciale, cu atât mai mult cu cât nu a fost realizat niciun studiu de impact, nu a fost consultat mediul de afaceri și nu a existat o fundamentare minimă pentru a stabili baza de impozitare. Normele de aplicare nu sunt finalizate nici măcar la finele lunii februarie 2014.

PSD vrea să păcălească românii cu 500 milioane de lei, care ar putea intra în visteria statului în urma colectării acestei taxe.

Însă NU spune că economia riscă să nu mai beneficieze de investiții de 1,2 miliarde lei, de aproximativ trei ori mai mult decât încasările estimate.

Nimeni NU spune că această măsură îi va ruina pe fermieri! În loc să recompenseze contribuția semnificativă a sectorului agricol la creșterea PIB în anul 2013, prin introducerea impozitului pe construcții speciale acest sector este prăbuşit cu bună ştiinţă de Niţă, Ponta şi Voiculescu.

Ministrul Niţă se ascunde şi NU spune că această măsură va genera creşteri în lanţ ale preţurilor serviciilor, utilităţilor şi ale produselor agricole şi va diminua astfel puterea de cumpărare.

În consecinţă impozitul pe construcțiile speciale va conduce la închiderea activităților economice și la o povară suplimentară asupra bugetului de stat. Aşadar este absolut necesară abrogarea pct. 65 al art. I, din OUG 102/2013, care va avea numai efecte negative asupra economiei şi nu va aduce sporul de venituri bugetare anticipat.

Întrebat în cadrul unei dezbateri publice cum crede că va afecta noul impozit pe construcţii speciale investitorii din domeniul energiei, răspunsul ministrului Niţă a fost incredibil: „Nu eu l-am introdus, vorbiţi cu cei de la Finanţe”

, , , , , , ,
Meniu