Dreapta mizează la prezidenţiale pe votul celor care muncesc în străinătate

Un factor important în scrutinul de luna viitoare pentru alegerea preşedintelui ţării îl reprezintă votul românilor plecaţi la muncă în străinătate. Alianţa Creştin Liberală (PNL+PD-L) a depus în septembrie un proiect de lege prin care românii din afara graniţelor să poată vota prin corespondenţă. Proiectul de lege al ACL nu a trecut însă de cele două Camere, astfel că românii din străinătate vor vota în mod asemănător cu scrutinele precedente, pe liste, la secţiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe lângă misiunile diplomatice şi oficile consulare ale României, dar şi în localităţiile unde există comunităţi româneşti numeroase.

Câte voturi se pierd în Sălaj?
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică în urma recensământului din anul 2011, numărul sălăjenilor plecaţi în străinătate pentru perioadă de peste 12 luni era de 8.344. Dincolo de datele statistice oficiale, estimările arată că, de fapt, circa 30.000 de sălăjeni apţi de muncă lucrează în afara graniţelor. Iar dacă vorbim de persoane apte de muncă, vorbim implicit de persoane cu drept de vot. Acestei categorii de sălăjeni plecaţi peste graniţe la va fi greu să voteze, ţinând cont că mulţi dintre ei se află la sute de kilometri distanţă de o secţie de votare. Cu siguranţă că mulţi vor alege să nu se prezinte la urne. Dacă scădem numărul de locuitori ai judeţului sub vârsta de 19 ani, reiese că numărul aproximativ al sălăjenilor cu drept de vot este de 165.000. Luând în calcul dificultatea în a-şi exercita votul a celor peste 30.000 de sălăjeni din străinătate, rezultă că voturile a aproape 20 la sută din populaţia sălăjeană cu drept de vot sunt sub semnul întrebării.

Lucian Bode crede că românii din străinătate sunt de dreapta
Copreşedinte al ACL Sălaj, deputatul Lucian Bode consi-deră că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, va obţine în turul doi al scrutinului electoral peste 70 la sută din voturile românilor din străinătate.

Chiar dacă în primul tur, Lucian Bode crede că votul românilor de peste graniţă pentru candidaţii de dreapta va fi împărţit între Klaus Iohannis, Elena Udrea şi Monica Macovei, deputatul consideră că în turul doi votul din afara graniţelor va fi unul preponderent în favoarea dreptei. “Două sunt elementele care mă fac să cred că votul din Diaspora va fi dat în mod covârşitor pentru Klaus Iohannis. În primul rând îndârjirea prin care guvernul Ponta încearcă să blocheze prin orice mijloc posibilitatea ca românii aflaţi peste graniţele ţării să-şi poată exercita dreptul de vot. Şi aici amintesc desfiinţarea a sute de secţii de votare, obligând astfel pe cei care doresc să voteze să parcurgă distanţe de sute de kilo-metri pentru a-şi putea exercita votul. Mai amintesc tot aici şi opoziţia puternică pe care a arătat-o actuala guvernare împotriva proiectului de lege al ACL ce priveşte votul prin corespondenţă. Al doilea argument pe care-l aduc ca să întăresc afirmaţia conform căreia ro-mânii din Diaspora vor vota în mod covârşitor dreapta este faptul că majoritatea celor care au ales să-şi facă un rost în viaţă în afara graniţelor ţării au plecat pentru că nu au avut în România condiţii create de către guvern pentru un trai decent. Cred că în turul doi Klaus Iohannis va obţine peste 70 la sută din voturile românilor de peste graniţe”, ne-a declarat copreşe-dintele ACL, Lucian Bode.

Sursa: aici

, , , , , , ,
Meniu