Diplomația parlamentară are un rol deosebit în cadrul relațiilor bilaterale

România și Republica Cehă au o relație bilaterală solidă, clădită în special pe repere istorice comune și legături interumane speciale. Republica Cehă este un partener important şi tradițional al României în Europa Centrală, iar consolidarea contactelor politice bilaterale este un aspect de interes comun.

În acest context, alături de alți colegi parlamentari, am avut astăzi la Camera Deputaților o întrevedere oficială cu o delegație a Senatului Republicii Cehe condusă de Președintele Miloš Vystrčil, aflat în vizită oficială în România la invitația Președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă.

Diplomația parlamentară are un rol deosebit în cadrul relațiilor bilaterale, iar întrevederea avută a fost o oportunitate de a dezvolta dialogul politic la nivel parlamentar dintre România și Republica Cehă. De altfel, aniversarea, anul acesta, a 200 de ani de la stabilirea cehilor în Banat a conferit un simbolism aparte întâlnirii noastre.

În cadrul discuțiilor, am avut un schimb de opinii cu privire la actualele evoluții geopolitice și economice și am evidențiat oportunitățile de cooperare existente la nivel bilateral în domenii de interes deosebit, precum securitatea Flancului Estic, cooperarea regională, spațiul Schengen, extinderea UE, transporturile sau securitatea alimentară.

Nu în ultimul rând, am discutat despre prioritățile curente aflate pe agenda europeană, ocazie cu care i-am mulțumit Președintelui Vystrčil pentru sprijinul deosebit oferit de către Republica Cehă în favoarea aderării României la spațiul Schengen și i-am transmis determinarea României de a obține o decizie pozitivă privind aderarea cât mai curând posibil.

, , ,
Meniu