Dezbateri importante la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne organizată la Bruxelles

Asigurarea securității europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuțiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spațiului Schengen.

Am participat astăzi la Luxemburg la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene. Apreciez ritmul susținut în care au avut loc dezbaterile de astăzi, agenda incluzând subiecte de interes deosebit pentru România, precum spațiul Schengen, consolidarea cooperării polițienești între statele membre, azilul și migrația, agenția FRONTEX și nu în ultimul rând situația din Ucraina și progresele înregistrate în implementarea Planului de acțiune în 10 puncte pregătit de către Comisia Europeană și Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.

România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeași măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deși îndeplinim de peste un deceniu condițiile necesare aderării. Le-am transmis astăzi partenerilor europeni că aderarea României la spațiul Schengen este obiectivul pentru care am depus eforturi considerabile și am făcut investiții semnificative.

În acest sens, am salutat apelul recent al Comisiei Europene și al doamnei comisar Ylva Johansson în direcția extinderii spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei și Croației. Extinderea spațiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români față de proiectul european şi viitorul acestuia.

În ceea ce privește migrația și azilul, am subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migrația și azilul, evidențiind flexibilitatea de care a dat dovada România pe parcursul negocierilor propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact. Totodată, am reiterat aprecierea pentru modul dinamic în care Președinția franceză a Consiliului s-a angajat în avansarea dezbaterii privind noua abordare a Pactului privind migrația și azilul.

Cu privire la Ucraina, am mulțumit Comisiei Europene pentru eforturile depuse de a coordona realizarea acțiunilor evidențiate în cadrul Planului în 10 puncte, subliniind progresele semnificative înregistrate în ceea ce privește majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. Cu privire la solidaritatea față de Republica Moldova, am transmis tuturor partenerilor europeni că este esențial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face față provocărilor actuale cu care se confruntă.

Dezbaterile de astăzi au reliefat nevoia unei abordări strategice a priorităților și a unei viziuni comune asupra provocărilor cu care ne confruntăm la nivelul Uniunii Europene.

, , , , ,
Meniu