De ce este iminentă suspendarea calendarului liberalizării prețurilor la gaze naturale

Ce este important de ştiut?

Poziţia Partidului Democrat Liberal a fost una fermă în faţa Fondului Monetar Internaţional şi nu am acceptat condiţiile impuse de aceştia privind creşterea preţurilor la gaze naturale, solicitând Fondului ca această liberalizare să fie amânată pentru 2015 – 2017.

Liberalizarea preţului la gaze naturale este o măsură care aparţine exclusiv Guvernului Ponta şi este rezultatul direct al negocierilor guvernului USL cu FMI.

Guvernul s-a angajat să renunţe la preţurile reglementate la gaze, diferenţiat pentru populaţie şi industrie. Pentru populaţie, liberalizarea a început în iulie 2013 şi ar urma să se încheie în ianuarie 2018. Pentru companii, preţurile reglementate sunt estimate să dispară în intervalul septembrie 2012 – ianuarie 2014.

Iar pentru că această decizie a fost luată de actuala guvernare fără a avea o strategie clară care să permită companiilor să-şi ajusteze strategiile, rezultatul pare să fie unul catastrofal pentru mediul de afaceri şi menit să săracească şi mai tare populaţia.

La inceputul anului trecut, Guvernul Ponta a decis instituirea unor taxe suplimentare pentru companiile energetice, in incercarea de a aduce surse suplimentare de venit la buget. Astfel, de la 1 februarie 2013 se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Banii din această suprataxare ar fi trebui să aibă ca destinaţie protejarea consumatorului vulnerabil.

Doar că şi de această data Guvernul a pacălit poporul, şi pe cei mai oropsiţi dintre aceştia. Abia după două luni după ce a fost acţionat în judecată, Guvernul a încercat să găsească o formulă de protejarea a consumatorilor cu venituri reduse. Această soluţie fiind majorarea, în două tranşe, a venitului minim garantat cu 13% şi a alocaţiei de susţinere a familiei cu 30%. Practic, doar cei cu venituri extrem de mici au intrat în categoria consumatorilor vulnerabili.

De la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Banii din această suprataxare ar fi trebui sa aiba ca destinatie protejarea consumatorului vulnerabil.

Această măsură de liberalizarea prețurilor la gaze naturale a fost făcută de către Guvernul Ponta într-un mod total iresponsabil faţă de economia românească şi cetăţeni. Ne aflăm în situaţia în care industria este pusă pe butuci şi riscăm relocarea din România a mai multor unităţi de producţie din diferite sectoare. Toate aceste aspect având repercusiuni grave în economie, îngroşând totodată numărul şomerilor din ţara noastră.

Partidul Democrat Liberal va solicita Fondului Monetar Internaţional suspendarea calendarului de liberalizare a preturilor gazelor naturale pentru a se evita impactul major asupra consumatorilor industriali şi efectele conexe ale unei industrii aflate deja în stare de şoc.

, , , , , ,
Meniu