Datoriile Rompetrol, negociate la „doi şi-un sfert”. Ce spune fostul ministru Bode?

Datoriile Rompetrol către statul român au fost negociate iniţial, nu de către Ministerul Economiei sau al Finanţelor, ci de celebrii specialişti de la „Doi şi-un sfert”, informează Realitatea.net.

Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a comentat, la Realitatea TV, situaţia negocierii.

„După preluarea mandatului la Ministerul Economiei, i-am semnalat primului-ministru că negocierile se află în impas. Semnalele pe care eu le aveam erau de la colegii mei, angajaţii OPSPI-ului, care erau membri ai acestei echipe de negociere. Decizia primului-ministru a fost una corectă. Fiind vorba despre negocieri internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe trebuia să fie principalul actor în această echipă de negociere, lucru de altfel parafat prin memorandumul la care faceţi referire. Ce mandat aveau aceşti negociatori? Chiar dacă legea, ordonanţa 113 pe 2003 lăsa companiei Rompetrol posibilitatea de a-şi achita datoria fie integral în bani, fie integral în acţiuni, fie într-o formă combinată, Guvernul din care am făcut şi eu parte a plecat în procesul de negociere de la prima variantă, şi anume integral în bani. Din păcate, nu am reuşit să ducem acest proces la bun sfârşit şi ne-am trezit cu varianta trei, un proces netransparent, inegal şi păgubos pentru România”, a explicat Lucian Bode.

EL a explicat, totodată, de ce Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie nu avea dreptul de a face negocieri în numele statului român.

”Este netransparent pentru că, pornind de la Ordonanţa 45 pe 2012, ordonanţa prin care se modifică atribuţiile OPSPI-ului (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, n.red.), continuând cu acel memorandum ţinut la secret. Este ilegal pentru că OPSPI-ul nu avea dreptul să negocieze în numele statului român recuperarea acestei creanţe. O spune chiar ministrul Vosganian. Este păguboasă. Am renunţat la 570 de milioane de dolari, pentru ce? Pentru 200 de milioane de dolari?”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

Sursa: aici

, , ,
Meniu