Corupţia din energie ameninţă sistemul cu falimentul

Domnul ministru Niţă se ocupă sistematic de distrugerea credibilității companiilor românești fanion, în pragul unor privatizări extrem de importante pentru România.

Episodul Hidroelectrica nu face decât să demonstreze ce se întâmplă când populezi Consiliile de Administrație cu oameni a căror singură recomandare este carnetul de partid. Avem situații similare la Complexul Energetic Oltenia, la Nuclearelectrica sau Electrica. Practic, tot sistemul energetic al României este populat nu de manageri profesioniști, ci de soli și pioni ai miniștrilor USL puși acolo să își umple buzunarele și pușculița de partid.

Cazuri grave de corupţie au guvernat alianţa USL-istă!

Cu puţin timp în urmă, fostul membru în directoratul Hidroelectrica, Eugen Brădean, şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, de Curtea de Apel Bucureşti. Celălalt inculpat, Ioan Mihăilă, fost consilier al ministrului Economiei, a fost condamnat la patru ani cu executare.

Cei doi au fost condamnaţi pentru dare de mită si complicitate la luare si dare de mită, bugetul de şpagă, fiind conform denunţătorului Remus Vulpescu, de 7.000.000 euro. Banii erau acordaţi pentru ca cei doi să favorizeze un contract bilateral pentru o perioadă de 4 ani, prin care Hidroelectrica să vandă, sub preţul pieţei, o cantitate  de 7.012.800 MWh energie electrică, unei societăţi comerciale.

Un al caz de corupţie în energie este cel al afaceristului Gruia Stoica, care a fost reținut în dosarul Complexului Energetic Oltenia. Omul de afaceri este urmărit penal pentru cumpărare de influență.

În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie 2014, SC C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA și SC Grup Feroviar Român SA București.

Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.

, , , , , ,
Meniu