Ne confruntăm deja, de mai mult de o lună, cu o situație extrem de complicată și cu provocări fără precedent la nivel european care ne-au testat la maxim capacitatea administrativă, umană și financiară deopotrivă.
În acest context, astăzi a avut loc la Bruxelles reuniunea Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, ocazie cu care am discutat despre coordonarea la nivel european în privința gestionării refugiaților din Ucraina.
Apreciez inițiativa președinției franceze de a organiza această reuniune extraordinară a Justiție și Afaceri Interne, deoarece în aceste momente este nevoie mai mult ca oricând de unitate și cooperare întărită, iar acțiunile noastre trebuie să se concentreze, în primul rând, pe sprijinul acordat populației din Ucraina care traversează momente extrem de dificile.
În cadrul discuțiilor de astăzi am evidențiat eforturile întreprinse de România la nivel național pentru gestionarea situației generate de afluxul de persoane deplasate din Ucraina și am subliniat faptul că România a devenit o importantă bază logistică pentru o mare parte din ajutorul umanitar internațional adresat Ucrainei.
Totodată, am făcut un apel către toți partenerii europeni să continue să sprijine Ucraina și cetățenii ucraineni în aceste momente dificile și le-am mulțumit tuturor celor implicați pentru asistența oferită în susținerea eforturilor României.
În ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni proveniți din Republica Moldova, le-am transmis partenerilor europeni că ne coordonăm îndeaproape cu Republica Moldova și avem un schimb permanent de date și informații pentru gestionarea fluxului de cetățeni ucraineni. Am alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă și am luat ample măsuri organizatorice pentru reducerea presiunii asupra acestei țări.
Totodată, în marja Consiliului extraordinar de astăzi am semnat împreună cu directorul executiv al Agenției pentru Azil a Uniunii Europene, doamna Nina Gregori, planul operațional de sprijin pentru România. Este vorba de un document important care vizează sprijinirea concretă a autorităților române în gestionarea fluxului de refugiați proveniți din Ucraina, România devenind primul stat membru care a semnat un astfel de document.
Avem nevoie de sprijinul Agenției pentru Azil a Uniunii Europene, deoarece conflictul din Ucraina a determinat în ultima perioadă un aflux masiv de persoane strămutate, ceea ce a generat provocări pe măsură pentru autoritățile române, mai ales pentru care gestionează problematica azilului la nivel național.
Nu în ultimul rând, în marja Consiliului am avut o întrevedere bilaterală cu doamna Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, ocazie cu care am discutat cele mai recente evoluții și am analizat măsurile de coordonare necesare la nivel european în privința gestionării refugiaților din Ucraina.
Sper că acest conflict se va încheia cât mai curând, pentru ca urmările lui să nu devină și mai devastatoare decât sunt deja. În aceste momente, cooperarea și solidaritatea sunt esențiale, iar acțiunile noastre trebuie să se concentreze, în primul rând, pe sprijinul acordat populației din Ucraina care traversează momente extrem de dificile.