Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2023 a fost dezbătut și adoptat în comisiile parlamentare reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională și în comisiile reunite de buget-finanțe.
Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru susținere, pentru faptul că au înțeles construcția bugetară din acest an, MAI având un buget cu 12,1% mai mare față de anul trecut și cel mai mare buget din ultimii 3 ani.
Prin această construcție bugetară echilibrată au fost create premisele favorabile din punct de vedere al alocărilor pe principalele capitole bugetare, astfel încât să fie asigurată îndeplinirea cu succes a sarcinilor instituționale ce revin Ministerului Afacerilor Interne în anul următor.
Anul viitor sunt bine aspectate proiectele finanțate din fonduri europene care au o alocare generoasă, de 3,7 mld de lei, la care se adaugă proiectele din PNRR, per total fiind vorba despre un buget care susține investițiile.
Continuăm proiecte importante, precum cel al cărții electronice de identitate, al monitorizării cu brățări electronice care funcționează în sistem pilot în trei județe și Municipiul București. Alte proiecte sunt la început de drum, precum construcția Spitalului nou de Urgență „Prof. Dr. D. Gerota” București, obiectiv aflat în procedura de licitatie a proiectului tehnic sau proiecte majore de dotare HORUS și HELIPOL pentru creșterea siguranței rutiere.
Pe partea de situații de urgență, anul viitor se continuă dezvoltarea și consolidarea capacității de răspuns la dezastre a structurilor IGSU și IGAV prin achiziționarea a două avioane AIR-AMBULANCE, dar și a altor capabilități de intervenție necesare misiunilor pentru salvare de vieți.
Așadar, în proiectul de buget s-a pus un accent deosebit pe alocarea de fonduri destinate creșterii gradului de înzestrare, îmbunătățirii condițiilor de muncă, precum și pentru asigurarea drepturilor salariale personalului, care include majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de bază. Acestea sunt doar câteva repere ale construcției bugetare pentru anul 2023, problematica fiind mult mai vastă.
Contextul geopolitic impune în continuare gestionarea unor provocări majore pe domeniul de activitate al MAI, provocări de care ținem cont în dimensionarea resurselor și a capabilităților.
Activitatea desfășurată de către structurile MAI se concentrează și pe mai departe pe atingerea următoarelor deziderate: securitate, siguranță și servicii publice de calitate.