Lucian Bode vrea să pună florăresele la muncă de sărbătorile legale

Propunere legislativa „made in Salaj” pentru modificarea Codului Muncii

Deputatul salajean Lucian Bode este initiatorul unui proiect de lege ce prevede ca sarbatorile legale de peste an sa fie zile lucratoare pentru societatile comerciale private ce au ca domeniu de activitate comertul cu flori, plante, seminte. Stirea a fost preluata imediat de posturile TV care au comentat initiativa presedintelui PDL Salaj, Lucian Bode. Ce nu stie asa multa lume este ca initiativa lui Bode a pornit de la discutiile pe care acesta le-a avut cu mai multi florari salajeni care s-au plans ca trebuie sa le dea liber angajatilor tocmai de sarbatori, atunci cand florile se vand cel mai bine.

Lucian Bode a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca proiectul de lege se afla in prezent pe masa Senatului. Democrat-liberalul spune ca a initiat proiectul de lege ce prevede zile lucratoare in locul zilelor libere legale dupa ce mai multi comercianti cu flori din Salaj s-au prezentat la sediul cabinetului parlamentar din Simleu Silvaniei pentru a-i spune ca profiturile lor sunt afectate serios de prevede-rile Codului Muncii, care stipuleaza zile libere pentru angajati in sarbatorile legale din timpul anului. Acestia i-au spus deputatului ca nu pot face profit in timpul sarbatorilor si ca ei tocmai atunci au cele mai multe comenzi. Le dau liber angajatilor de frica amenzilor ce le pot primi de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Deputatul a precizat ca propunerile florarilor salajeni au venit in februarie, iar primele demersuri pentru redactarea proiectului de lege au inceput in mai. Lucian Bode spune ca este bucuros ca sunt salajeni care inteleg in adevaratul sens al cuvantului rolul Parlamentului si al parlamentarului, acela de a legifera in interesul cetateanului.

Potrivit fostului ministru al Economiei, Lucian Bode, angajatii vor fi platiti daca lucreaza in timpul zilelor libere legale, potrivit Codului Muncii si Contractului Colectiv de Munca. Codul Muncii reglementeaza cadrul general al modalitatii de recompensare al angajatilor care muncesc de sarbatori. Insa Contractul Colectiv de Munca prevede, in functie de aria de desfasurare a activitatii, procedura si cuantumul de plata ce li se cuvine, a spus pentru Graiul Salajului deputatul PDL Lucian Bode.

„Florarii isi pierd clientela si sansa de a realiza profituri”

Proiectul de lege initiat de parlamentarul PDL Lucian Bode vizeaza modificarea Legii 53 din 2003 in sensul declararii zilelor de sarbatoare legala ca zile lucratoare pentru societatile comerciale private ce au ca obiect de activitate, conform Codului CAEN 4776, comertul cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor, se arata in expunerea de motive ce a fost formulata de initiatori. Cauza democrat-liberalului Bode mai este sustinuta de 26 de parlamentari pedelisti care au semnat proiectul de lege. Parlamentarul salajean precizeaza ca, in 15 august, de Sfanta Maria, in 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, in prima si in a doua zi de Rusalii sunt zile onomastice si oamenii obisnuiesc sa cumpere flori apropiatilor.

Este normal ca societatile ce au ca obiect de activitate desfacerea si vanzarea de flori sa isi poata vinde produsele in zilele res-pective. Problema trebuie reglementata legal, astfel incat comerciantii sa isi poate desfasura activitatea, sa realizeze venituri mai mari si sa plateasca impozit crescut statului, explica Lucian Bode. In plus, conform codului bunelor maniere, si vizitele constituie imprejurari in care oamenii obisnuiesc sa isi duca flori. Sarbatorile Pascale, Craciunul, Anul Nou, 1 si 2 ianuarie sunt bune ocazii pentru a petrece alaturi de prieteni ori familie, argumenteaza Lucian Bode. De asemenea, in zile declarate sarbatori legale intervin si evenimente nedorite, precum inmormantarile, pentru care se apeleaza la confectionarea de jerbe, coroane de flori. In acest caz, florarii isi pot pierde clientela si profiturile, a mai spus deputatul salajean.

Sursa: aici

, , , , , , ,
Meniu