Bode prevesteşte un dezastru economic după respingerea Acordului de Parteneriat 2014 – 2020 de către CE

Respingerea Acordului de Parteneriat 2014 – 2020 de către Comisia Europeană, este în viziunea PDL Sălaj cel mai grav lucru care se poate întâmpla României din punct de vedere economic. Bode susţine că România a fost sancţionată cu 3,8 miliarde de euro.

Lucian Bode a expus vineri într-o conferinţă de presă a Partidului Democrat Liberal faptul că România pierde 3,8 miliarde de euro pe actualul exercițiu financiar datorită Guvernului Ponta. Acordul de Parteneriat reprezintă documentul strategic fundamental care va stabili prioritățile și instituțiile prin care România va absorbi fondurile europene în Cadrul Financiar Multianual al UE 2014-2020. Ulterior aprobării acestuia pot fi aprobate și Programele Operaționale și acreditat întreg sistemul care va permite absorbția fondurilor pentru perioada 2014 – 2020. Potrivit preşedintelui PDL Sălaj, Comisia Europeană a respins acest acord de parteneriat şi a criticat Guvernul Ponta, aducând şi argumente destul de deranjante.

Cronologic, negocierile cu Comisia au început undeva în primăvara lui 2013, atunci când experții Comisiei au spus despre draftul documentului „propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare„. În luna iunie Comisia a considerat propunerea română neprofesionistă, susținând că Guvernul României a copiat efectiv documentația europeană:

„Copy/paste după CSR-uri (Country Specific Recommendations), neancorat în analiza tematică, nicio lecție învățată din implementarea programelor 2007-2013, pentru multe sectoare, în general, capitolele par să fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informații și declarații slab fundamentate, fără consistență sau reflecție strategică. Accentul este pus în principal asupra decalajelor și nevoilor (nu întotdeauna justificate și convingătoare), mai degrabă decât pe potențialul de creștere”, a citat Bode criticle aduse Guvernului.

Respingerea pentru a treia oară a Acordului de Parteneriat 2014 – 2020 de către Comisia Europeană reprezintă o palmă serioasă dată Guvernului Ponta, care nu a reușit să răspundă concret la întrebările pertinente ale CE cu privire la obiectivele României, mai susţine Lucian Bode. Acesta atrage atenţia că actualul guvern nu face altceva decât să repete experiența traumatizantă a precedentei guvernări PNL-PSD din perioada 2007-2008, când nu au fost în stare să pregătească sistemul de absorbție a fondurilor europene și când mai multe autorități de management nu au fost acreditate, menţionând totodată că abia când a ajuns la putere Guvernul PDL, lucrurile s-au mai redresat.

“Degeaba se împăunează ministrul Teodorovici cu o rată de absorbție de peste 30%, uitând în fapt să menționeze că se referă la sumele cheltuite de la bugetul de stat, nu la cele rambursate de Comisia Europeană. Comisia a rambursat până acum 5 miliarde de euro României, adică doar câteva sute de milioane de euro în plus față de plățile efectuate de la bugetul de stat în timpul guvernării PDL. În mai 2012 plățile către beneficiarii fondurilor europene se ridicau la aproape 18 miliarde de lei”, a încheiat Lucian Bode.

Sursa: aici

, , , , , , ,
Meniu