Am ales astfel să fac o vizită la o unitate de elită, mai precis la Institutul Național de Criminalistică, unde am întâlnit o echipă de profesioniști, pasionați de munca lor, pregătiți mereu să facă față celor mai dificile provocări.
Munca de polițist criminalist este grea, meticuloasă, de aceea perfecţionarea metodelor şi a mijloacelor proprii de muncă este esențială pentru a face performanță.
Există o latură a acestei activități fascinantă pentru cei din afară, pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul, dar vreau să vă asigur că ceea ce se vede la televizor este o doar o mică parte din ce înseamnă cu adevărat aceasta muncă.
Fără munca experților in domeniu, a acestor oameni din umbră, ar fi aproape imposibil să fie depistați infractorii. Acești oameni se implică total in soluționarea unui caz, cu mintea, cu sufletul, laboratorul transformându-se în casa lor atunci când se confruntă cu rezolvarea unor cazuri complicate.
Apoi, m-am deplasat la Ploiești, mai precis la Prefectura Județului Prahova, acolo unde în prezența secretarului de stat Bogdan Despescu, a prefectului Cristian Ionescu, a președintelui Consiliului Județean – Iulian Dumitrescu, precum și a șefilor de structuri teritoriale (Poliție, Jandarmerie, ISU și Jandarmeria Montană) am participat la o întâlnire, în cadrul căreia am solicitat imperativ tuturor factorilor implicați în acțiunile de combatere și prevenire a afectelor pandemiei să se mobilizeze la maximum în vederea aplicării legii.
Având în vedere că Prahova este unul dintre cele mai aglomerate județe din țară în această perioadă, trebuie să fim conștienți că doar printr-o mobilizare exemplară, dublată de o accelerare a procesului de vaccinare, vom putea să revenim la o viață normală.
Am continuat ziua cu o vizită neanunțată la Secția de poliție a orașului Otopeni, din cadrul IPJ Ilfov, ocazie cu care am avut o discuție deschisă cu angajații instituției. Am vrut să aflu problemele cu care aceștia se confruntă zilnic, dar și să le transmit un semnal de susținere și încredere. I-am asigurat că vor avea în mine un partener în activitatea pe care o desfășoară dar, totodată, le-am transmis că îmi doresc de la ei să fie mereu in slujba cetățeanului, să se achite cu onoare și profesionalism de atribuțiile care le revin.
Am încheiat vizita de lucru stând de vorbă cu un echipaj de politie, aflat pe teren, care verifica modul in care sunt respectate regulile de carantinare în orașul Otopeni, mulțumindu-le pentru implicarea în activitățile de prevenție și combaterea a efectelor pandemiei Convid-19.
Am preferat astfel să îmi petrec ziua în afara instituției, nu într-un cadru festiv, în semn de respect pentru munca de polițist care înseamnă în primul rând muncă de teren, mereu în mijlocul oamenilor pentru a le proteja viața si sănătatea.
De Ziua Poliției Române doresc să le mulțumesc tuturor angajaților acestei structuri pentru toate eforturile pe care le-au făcut atât în lupta pentru combaterea răspândirii infectării cu virusul SARS Cov-2, cât și în misiunile curente cu care au fost încredințați.
Această structură are un rol esențial în menținerea ordinii publice și în garantarea siguranței tuturor cetățenilor.
De aceea, Poliția Română este instituția din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu cea mai mare vizibilitate în spațiul public, de la care cetățenii au cele mai mari și mai multe așteptări.
Este un motiv în plus să vă solicit să fiți permanent foarte bine pregătiți și să răspundeți cu promptitudine nevoilor comunității în care vă desfășurați activitatea.
Orice greșeală, orice derapaj sunt sancționate la nivel public, dar mai grav sunt momente care zdruncină încrederea cetățenilor in această instituție care trebuie să acționeze în mod ireproșabil.
Românii au foarte multe așteptări de la dumneavoastră, fiindcă își pun viața în mâinile dumneavoastră, iar aici nu trebuie să existe greșeală, ezitare sau misiune ratată.
La mulți ani tuturor angajaților din structurile Poliției Române și misiuni ușoare!