Am avut ocazia astăzi în județul Botoșani, în cadrul vizitei de lucru pe care am realizat-o, să particip la inaugurarea a două sedii de poliție, investiții atât de necesare având în vedere faptul că o bază materială modernă și sigură constituie o condiție esențială pentru buna desfășurare a activităților specifice.
Începând de azi două comunități importante din județul Botoșani, localitățile Dorohoi și Săveni, au sedii de poliție reabilitate și modernizate ca urmare a finalizării investițiilor demarate în anul 2017, în valoare totală de aproximativ 1,8 mil. de euro.
Finalizarea acestor investiții reprezintă un semnal încurajator, dar nu suficient.
Problematica investițiilor în sedii, în echipamente și dotări reprezintă o prioritate a mandatului meu, programul de investiții la nivel național pentru anul 2021 beneficiind de alocări crescute cu 75% comparativ cu anul trecut. Efortul financiar pentru a rezolva aceste neajunsuri, acumulate în timp, este unul susținut și se întinde pe mai mulți ani.
Sunt încrezător că prin utilizarea eficientă a unui mix de finanțare care implică atragerea de fonduri europene nerambursabile, alocări bugetare, precum și fonduri atrase din alte surse, precum și prin creșterea capacității administrative de a implementa proiecte, se va reuși rezolvarea problemei dotărilor materiale la nivelul Poliției Române.
De aceea, încurajez toate structurile MAI, nu doar Poliția Română, să acceseze cu încredere aceste surse de finanțare pentru că ele sunt o carte câștigătoare pentru România, pentru creșterea rezilienței și eficienței sistemelor publice, ceea ce va contribui la un grad ridicat de performanță.
Pe agenda întâlnirilor de azi din județul Botoșani a figurat și ședința de lucru cu structurile teritoriale ale MAI care a avut loc la sediul Prefecturii Botoșani.
O veste bună pe care am dat-o aici a vizat de această dată chiar Instituția Prefectului pentru care a fost aprobată alocarea sumei de 462 mii lei pentru finanțarea lucrărilor de reparații curente a Palatului Administrativ, un proiect mult așteptat și care va aduce comunității locale beneficii.
De asemenea, după zeci de ani în care nu au fost alocate resurse către Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Botoșani, am decis ca în acest an să alocăm din bugetul MAI suma de 800.000 de lei, în vederea efectuării unor lucrări de reparații la clădirea în care instituția își desfășoară activitatea.
În ședința cu structurile MAI, m-am asigurat că din punct de vedere operativ acestea sunt pregătite pentru buna gestionare a sărbătorilor pascale, discuțiile axându-se totodată și pe problematici specifice zonei de frontiere, precum combaterea traficului ilicit cu produse din tutun și gestionarea fenomenului migraționist care, este important de menționat, nu prezintă o dinamică crescută în această regiune.
Le-am solicitat tuturor structurilor MAI să fie mobilizate la maxim pentru gestionarea întregului spectru de problematici.
O atenție sporită va fi acordată organizării în bune condiții a evenimentelor religioase, de care să se bucure toți credincioșii, iar în acest scop un rol esențial îl va avea parteneriatul cu autoritățile locale și cu reprezentanții bisericii, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță și protejați.
Semnalul pe care trebuie să îl transmitem cetățenilor în zilele de sărbătoare este unul de încredere și responsabilitate, prezența efectivelor MAI în stradă având un rol preventiv, nu coercitiv și sancționatoriu.
Sunt convins că românii înțeleg că încă nu am depășit perioada critică generată de contextul pandemic și vor respecta măsurile de protecție și prevenire a răspândirii virusului, pentru că doar printr-un efort comun vom reuși să stopăm această pandemiei și să ne reluăm ritmul normal al vieții.