Ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara, mărul otrăvit prin care Ponta va ucide acest complex

Intenția Guvernului Ponta de a scoate din Trezoreria Statului 100 mil. lei, pe o perioadă de 6 luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvarea CEH, nu este altceva decât ‘mărul otrăvit prin care Victor Ponta va ucide CEH’.

În spatele acestui act normativ se ascunde de fapt intenția Guvernului Ponta de lichidare a CEH. Așa cum se precizează în proiectul de act normativ, ajutorul de stat trebuie fie returnat în maxim 6 luni de la acordare, fie compania este obligată să prezinte un plan de restructurare. Dacă compania nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, atunci CEH are obligația să prezinte un plan de lichidare.

Ori, pe de o parte indicatorii financiari ai CEH (peste 900 mil lei datorii, peste 300 mil lei pierderi planificate, zeci de mil. de lei credite nerambursate) confirmă ca certitudine imposibilitatea companiei de rambursare a ajutorului de stat în cele 6 luni. Pe de altă parte, planul de restructurare a fost solicitat de Guvern prin vocea fostului ministru al Energiei dl. Răzvan Nicolescu, în termeni ultimativi (max. o lună) încă din noiembrie 2014, lucru care ne conduce la ideea că, în condițiile în care acest plan de restructurare ar fi fost posibil de realizat, el era deja făcut public.

În concluzie, fără posibilitatea restituirii ajutorului de stat în cele 6 luni și fără un plan de restructurare, CEH va fi lichidat de Guvernul Ponta.

Atragem atenția Guvernului Ponta asupra pericolului separării activității miniere de cea energetică în cadrul CEH (condiție imediată pentru acordarea acestui ajutor de stat). Practic, prin separarea diviziei miniere de cea energetică, guvernul va închide toate minele din Valea Jiului.

Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajați ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluția PSD-istă este lichidarea companiei. Acest lucru se întâmplă după ce în 2012 guvernarea PSD-istă a preluat o companie restructurată, fără datorii (4,8 mild. lei, reprezentând datoriile istorice, au fost ‘șterse’), o companie care în 2012 realiza un profit de 37 mil. lei. Astăzi, Guvernul se pregătește să o lichideze.

Bineînțeles, în stilul deja cunoscut, Guvernul Ponta va transfera responsabilitatea falimentării CEH către altcineva, de ce nu către FMI, BM, CE, inoculând această percepție absurdă prin activul PSD Hunedoara (un sondaj efectuat de o publicație locală din județul Hunedoara arată că responsabili pentru situația de la CEH sunt: 70% FMI, 20% parlamentarii județului, 5% conducerea CEH, 5% Guvernul României?!?).

PNL solicită Guvernului Ponta ca, în al 12-lea ceas, să prezinte de urgență în Parlamentul României noua Strategie Energetică, în care să fie definit mixul energetic (diversificat și echilibrat), stabilind totodată importanța cărbunelui în asigurarea securității energetice a României, un obiectiv esențial atât pentru funcționarea economiei cât și pentru cetățeni.

, , , , , , , , , ,
Meniu