Agresivitatea și indisciplina din trafic, sancționate mai drastic

Modificările la legislația rutieră adoptate în ședința Executivului au scopul de a proteja viața participanților la trafic și a celor din jur.

Agresivitatea și indisciplina din trafic, dar mai ales comportamentele iresponsabile și riscante ale unor conducători auto ne obligă la reacții ferme, materializate prin intervenții punctuale aduse legislației rutiere.

Trebuie să recunoaștem că siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic față de media înregistrată în statele membre ale UE. La nivelul anului trecut, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%, comparativ cu anul 2020, peste 1.700 de persoane pierzându-și viața în evenimente rutiere, ceea ce reprezintă o evoluție alarmantă.

Noile reglementări adoptate au în vedere creșterea gradului de siguranță rutieră, un obiectiv asumat de către România în cadrul PNRR, fiind menite să îi responsabilizeze mai mult pe conducătorii auto.

Intervențiile legislative sunt complexe și aduc câteva elemente de noutate care vizează definirea și sancționarea comportamentului agresiv în trafic, majorarea cuantumului amenzilor aplicate pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată sau depășirea vehiculelor, acordarea priorității, inclusiv pentru nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă.

Amenda ar trebui să fie ultimul motiv pentru care șoferii conduc preventiv, în primul rând ar trebui să o facă pentru protejarea vieții lor și a celor din jur.

Sunt în continuare adeptul prevenției, dar în contextul actual este nevoie de măsuri mai dure pentru cei care încalcă legea.

Îmi doresc să ajungem la acest nivel de înțelegere din partea tuturor participanților la trafic, să ne respectăm în trafic și să prețuim viața și din postura de conducător auto.

, , , ,
Meniu