Pe 9 mai 1950, națiunile europene își uneau forțele pentru a înlătura consecințele catastrofale ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe 9 mai 2022, statele membre ale Uniunii Europene – ale cărei baze au fost puse în anul 1950 – sunt unite pentru a ajuta națiunea ucraineană să facă față unui război absurd.
În acest context brăzdat de violență, principiile enunțate în Declarația Schuman sunt mai actuale decât oricând – „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”.
După 72 de ani, pacea este amenințată și ne aflăm în fața unei situații cu care nu credeam că o să ne mai confruntăm.
O națiune își apără cu arma în mână independența, suveranitatea și vocația europeană. Credeam cu toții că lecțiile trecutului au fost asumate și s-au tras învățăminte din tragediile și ororile ultimelor conflicte.
Anii trecuți, Europa era unită în fața unui inamic nevăzut – un virus periculos, anul acesta Europa este unită în fața unei agresiuni militare toxice.
În cei 15 ani de la aderarea la UE, România a contribuit activ la consolidarea proiectului european și își dovedește cu fiecare acțiune solidaritatea față de statele care trec prin momente dificile.
Am convingerea că Europa va rămâne solidară în fața oricăror provocări, iar din astfel de încercări vom ieși mai puternici!
La mulți ani, Europa!
La mulți ani, România!